PROGRAMES SOCIALS

Del Pla d'Actuació Social se'n deriven els programes socials, organitzats en la xarxa de serveis d'inserció sociolaboral i en la xarxa de serveis socioeducatius, que responen a tres línies estratègiques d’intervenció.

 

  • Inserció Sociolaboral i Promoció Econòmica,orientada al foment de la formació, la inserció laboral i la promoció de l’economia local. Pilars bàsics per garantir les necessàries condicions de vida de tota persona gaudint d’independència econòmica i participant en el sistema de treball de la nostra societat. Per a tal propòsit compta amb els sis serveis de la Xarxa d’Inserció Sociolaboral, el servei Prospecció i Dinamització del Teixit Empresarial Comercial que cerca la col·laboració del món empresarial i fa suport al comerç local, més el de Millora de l’Ocupabilitat -Brigada de Manteniment.
  • Acció Social i Educativa,orientada a l’acompanyament d’infants, adolescents, joves i les seves famílies amb l’objectiu de reforçar el desenvolupament integral de la personal i del grup familiar en tots els àmbits de la vida i procurar el seu benestar; per tal d’esdevenir membres autònoms i corresponsables amb la comunitat. En aquest àmbit treballen també en xarxa els serveis Fem Família, la Capsa dels Jocs i Espai Jove, més del servei Avança Avança que fa de pont entre l’àmbit socioeducatiu i el sociolaboral.
  • Acció Social i Participació Comunitària Inclusiva,orientada a potenciar la convivència, el civisme i la cohesió social, atenent les necessitats de la comunitat i del seu teixit d’entitats. Es promou la participació del veïnat i la cura de l’espai públic com a bé comú compartit. Compta amb els serveis: Suport i Assessorament a les Juntes d’Escala i Mediació de Conflictes Comunitaris i Intervenció en el bloc Venus, Truquem a la Porta i Gestions-@. Mentre que el Consorci participa en un total de catorze comissions de treball de diversos àmbits d’acció, d’acord al seu programa de Participació i Desenvolupament comunitari inclusiu.

 

Línia Estratègica d’Inserció Sociolaboral i Promoció Econòmica
Treballa a partir d’itineraris personalitzats i consensuats de formació i d’inserció laboral per la cerca de feina en situació d’atur o per millorar-la. Així, mitjançant la Xarxa de Serveis d’Inserció Sociolaboral es posen eines i recursos a l’abast de la població activa i s’acompanya els joves per accedir al mercat de treball. La xarxa funciona com un únic programa i de manera coordinada, implementant accions d’orientació, de formació, de capacitació, d’acompanyament i de seguiment per a la incorporació laboral. Són itineraris continus que es van adaptant d’acord a l’evolució de la persona i de la seva vida laboral. L’objectiu és la inserció laboral per a la millora de les condicions de vida i prevenir situacions de risc d’exclusió social.

 

Serveis de la Xarxa d’Inserció Sociolaboral

És la porta d’entrada a una xarxa de sis serveis. A partir de l’entrevista en profunditat es fa un diagnòstic del perfil sociolaboral de cada cas i, de manera consensuada amb la persona, es prepara un primer itinerari ajustat a les seves característiques. Seguint aquest primer diagnòstic i l’itinerari fixat, el SIOL pot derivar a algun dels altres serveis de la xarxa on es fa un treball especialitzat i ajustat a cada col·lectiu. L’itinerari té com objectiu fixar les accions a seguir per reforçar capacitats i habilitats d’inici, i alhora ampliar el currículum professional amb un programa formatiu que inclou les pràctiques en empreses.

Posa a l’abast de la població activa informació, recursos i assessorament per optimitzar i millorar el procés de recerca activa de feina. Disposa d’una aula dotada d’accés a Internet per consultar cercadors d’ofertes de feina, borses de treball i simuladors per confeccionar currículums; així com de telèfon i d’ordinadors per poder enviar correus i autocandidatures a les empreses. L’objectiu és potenciar l’autonomia, l’autoconfiança i la plena implicació de la persona en el seu procés de cerca de feina fins a la inserció.

Fa acompanyament a la formació i la inserció laboral de nois d’entre 18 i 30 anys. Són joves que en alguns casos no han completat l’educació obligatòria, amb baixa qualificació professional i sense experiència laboral. El servei els ofereix assessorament personalitzat en el procés de recerca de feina i d’incorporació al món del treball, pràctiques formatives en empreses, tècniques per superar processos de selecció, formació en noves tecnologies de la informació i eines telemàtiques, així com coneixements sobre el mercat laboral.

És un servei amb perspectiva de gènere per a dones a partir de 18 anys. Opera des de l’acompanyament personalitzat per reconduir el procés d’accés al treball. Primer identificant el potencial de cada dona a partir del propi bagatge i, després, mitjançant formació i pràctiques en empreses. Es tracta de professionalitzar el seu perfil com a treballadora de manera que respongui a les exigències del mercat laboral. L’objectiu és la igualtat d’oportunitats d’accés, manteniment i promoció de la població femenina a la feina per prevenir el risc d’exclusió social de la dona i de la seva família. De manera que el servei inclou el suport a la conciliació de la vida laboral i familiar.

Per a persones que conviuen amb trastorns de salut mental i volen treballar amb igualtat d’oportunitats que la resta de la població. El servei optimitza el procés de cerca i inserció, alhora que s’aborden aspectes de caire emocional. Es faciliten recursos per millorar la capacitació sociolaboral i la persona compta amb un acompanyament un cop troba feina. És treballa en coordinació, especialment, amb la Xarxa de Salut. Paral·lelament, es fan tasques de sensibilització entre la societat per afavorir el respecte al col·lectiu i entre el teixit empresarial per fomentar la contractació, que tant pot ser en el mercat ordinari com protegit.

A partir d’una Aula Taller organitzada com a cadena de muntatge de manipulats i empaquetatge a petita escala, es treballa l’adquisició d’habilitats sociolaborals i la motivació per reincorporar-se al món del treball, com a via per a la reinserció social. Hi van diàriament persones en abstinència i tractament per consum de substàncies addictives que reben atenció personalitzada per abordar aspectes de salut, emocionals i vitals. L’objectiu és la capacitació competencial, l’autonomia i el manteniment de la deshabituació a les drogodependències. El servei treballa coordinadament amb els recursos socials i de salut.

En estreta col·laboració amb la xarxa d’inserció sociolaboral el servei fa d’intermediari entre el món de l’empresa i la població en recerca activa de feina. D’una banda, busca la col·laboració empresarial promovent la responsabilitat social corporativa mitjançant la contractació de col·lectius vulnerables i gestionant ofertes de feina i pràctiques formatives. I, de l’altra, fa suport al comerç de la Mina per impulsar-lo i promoure la diversitat d’establiments; alhora que fa suport a l’Associació del Comerç de la Mina en la gestió de l’entitat i el foment de la seva participació comunitària. Entre el seus objectius hi ha la detecció de l’oferta laboral a l’abast i de les necessitats del comerç local per fomentar-ne la seva qualitat. Tot plegat per generar oportunitats d’ocupació.

Té un doble objectiu. D’una banda, professionalitzar peonatge de manteniment de l’espai públic per generar oportunitats d’inserció sociolaboral en casos de vulnerabilitat i dificultats per accedir al  mercat de treball. I de l’altra, millorar l’entorn urbà amb tasques de conservació i manteniment de l’espai públic i del parc d’habitatges, locals i aparcaments, titularitat del Consorci. Servei pensat per a persones en atur de llarga durada, baixa qualificació professional, joves sense experiència laboral, dones en risc d’exclusió i persones amb discapacitat. La brigada els ofereix experiència laboral remunerada, formació i un itinerari personalitzat d’inserció per a una futura incorporació al mercat laboral ordinari.

 

Línia Estratègica Acció Social i Educativa
Posa el focus en el ple desenvolupament de la persona com a individu en societat, i membre d’un grup familiar i d’una comunitat. El treball se centra, doncs, d’una banda, en fer aflorar les habilitats pròpies i, de l’altra, en aportar eines per assolir estadis d’empoderament, d’autonomia i de benestar personal. Aquests serveis treballen amb visió comunitària per fomentar la participació corresponsable i el sentit de pertinença. I en coordinació amb la resta de serveis, entitats i recursos de l’àmbit socioeducatiu, social i de la salut, per detectar necessitats i intercanviar derivacions quan cal. Tots ells formen part del pebMINA (Projecte Educatiu del barri de la Mina), una xarxa de col·laboració i coordinació comunitària per l’èxit socioeducatiu.

Adreçat a famílies amb infants d’entre 0 i 6 anys i/o que esperen un nadó, amb especial atenció a les mares molt joves. L’objectiu és afavorir el benestar i l’autonomia del conjunt del grup familiar reforçant el paper de cadascú i alhora la seva interrelació. Es tracta de minimitzar les situacions de vulnerabilitat i d’exclusió social, fent una detecció precoç per determinar l’atenció necessària. Ofereix un espai de cura i intercanvi entre les famílies, tot reforçant les habilitats matern-parentals per a una criança responsable i saludable; mentre que es fomenta l’autonomia del grup i la participació en la vida de la comunitat.

Té el joc com a eina per fomentar experiències de lleure familiar de qualitat i assequible, per a famílies amb infants de 0 a 12 anys. Ofereix un programa diari d’activitats dinamitzades amb l’educació en valors, la interculturalitat i el respecte al mediambient, com a denominador comú. Fomenta el gaudi de l’infant, la creativitat, la cooperació i la tolerància; així com les relacions saludables intrageneracionals i d’infants de distintes edats. Al mateix temps, detecta casos que puguin requerir atenció especialitzada per fer-ne la derivació corresponent. I per això es coordina amb els serveis i els recursos del territori.

La missió és acompanyar el jovent perquè esdevinguin membres actius de la societat amb capacitat per desenvolupar-s’hi autònomament i amb sentit crític. Treballa l’educació en valors i l’autogestió del temps de lleure per garantir la igualtat d’oportunitats en situacions de vulnerabilitat, acompanyant nois i noies en el trànsit a l’adultesa. Posa especial atenció en l’assoliment de l’educació obligatòria i promou la post-obligatòria. Al mateix temps que fomenta la participació en la vida sociocultural i comunitària. I s’organitza en grups d’edat d’adolescents i joves.

Pont entre l’àmbit socioeducatiu i el sociolaboral que utilitza un espai de simulació laboral com a eina d’intervenció. Acompanya adolescents que han abandonat els estudis prematurament perquè retornin al sistema educatiu i completin l’obligatòria, mentre que mira de despertar-los-hi l’interès pel món del treball. Per a cada jove es fixa un itinerari consensuat de formació específica i d’orientació davant l’oferta formativa. Ofereix tècniques d’estudi i capacitació en competència tecnològica. Tot identificant potencialitats pensant en una futura incorporació a un lloc de feina que li procuri autonomia personal i econòmica per prevenir el risc d’exclusió social.

Línia Estratègica Acció Social i Participació Comunitària Inclusiva
A l’acció comunitària li cal el protagonisme i la participació corresponsable de l’individu per millorar col·lectivament les condicions de vida. Així, el barri de la Mina té una llarga tradició reivindicativa i una important xarxa d’entitats que treballen per assolir objectius comuns de millora. El Pla d’Actuació Social té, des de qualsevulla de les seves línies estratègiques, una perspectiva comunitària que busca l’empoderament de la persona per enfortir també els vincles d’aquesta amb la xarxa; així com la convivència, el civisme i la cohesió social. El Consorci, a través de programes, subvencions i la seva participació en comissions de treball, fa suport i fomenta l’acció comunitària.

Se centra en el treball comunitari amb l’organització de les juntes d’escala a les quals dota d’eines per a l’ús i manteniment corresponsable dels espais comuns. Tot promovent la implicació del veïnat en la constitució i l’autogestió d’aquests òrgans de govern. Intervé en la resolució dels conflictes que puguin sorgir entre el veïnat o per interessos divergents amb l’administració. El seu coneixement profund de la realitat social de les comunitats, permet detectar situacions de vulnerabilitat i d’exclusió social, que s’acompanyen o es deriven als serveis corresponents. Tot plegat per contribuir, mitjançant la participació, a la convivència, la cohesió social, i millorar les condicions de vida de la població.

  • Truquem a la Porta – Assessorament i acompanyament a les famílies per a la seva inclusió social i comunitària amb el suport veïnal

Posa a l’abast, especialment, de persones en situació de vulnerabilitat recursos per millorar la seva qualitat de vida que, d’altra manera, desconeixen o tenen dificultats per accedir-hi. Alhora, empodera un equip de treball amb gent del barri, fent aflorar les seves pròpies competències per posar-les al servei de la comunitat. L’equip visita, porta a porta, les llars per detectar necessitats i informar les famílies de l’oferta de serveis, recursos i entitats a les que poden accedir o formar part. Treballa des de la perspectiva de la cohesió social per tal de fomentar vincles en la comunitat que generin relacions de confiança.

Fa suport a la població que, a causa de l’escletxa digital, té dificultats per resoldre tràmits en línia. És un fet, des de la pandèmia de la covid-19, que administracions, institucions i organismes oficials han transformat les vies de contacte amb la ciutadania. Ara molts tràmits tenen la seva versió telemàtica, si no, la única que la persona té a l’abast; fins i tot, l’atenció presencial implica sovint demanar cita prèvia per canals telemàtics. Gestions-@ assessora de manera individualitzada el veïnat en les seves gestions telemàtiques amb l’administració, i li facilita els mitjans d’accés a la informació sobre recursos que pot necessitar.