Anticipant-nos a l’arribada de la primavera, a primers de març es va fer al Parc del Besòs un taller de construcció de caixes niu que després es van col•locar a diversos arbres. L’activitat, dirigida per un equip d’ornitòlegs i biòlegs, va ser organitzada per l’Àrea Metropolitana dins el Cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans, amb el departament de medi ambient de l’Ajuntament de Sant Adrià, i la col•laboració del Consorci de la Mina.
.
Els participants, majorment famílies amb canalla petita, van ser prop d’una quarantena. A més de muntar les caixes perquè els ocells s’hi puguin acomodar, van poder observar les diferents maneres que tenen de fer el niu les diverses espècies d’ocells, i aprendre les tècniques d’observació que utilitzen els naturalistes per conèixer el comportament de les aus durant el període de nidificació, posta i cria de la niuada. Els ocells que més probablement poden ocupar aquests nius al parc del Besòs són: els tres tipus de mallerenga -la blava, la carbonera i l’emplomallada-, els pardals xarrec i comú -tot i que la seva població a les ciutats està disminuint significativament a causa dels nous tipus d’edificació que no els permeten trobar forats per instal•lar-hi el niu-, el gafarró, el tallarol de casquet, els estornells negre i vulgar, el xot -que és un petit rapinyaire nocturn-, i la puput.
Fora dels estornells, el xot i la puput, la resta d'aquests ocells són de mida petita, per això els nius que es van col•locar tenen un forat d’entrada de només 3 cm de diàmetre, per evitar que altres ocells més grans els facin fora. Cal tenir present que amb la seva presència al nostre entorn ens fan un gran favor, perquè s’alimenten principalment dels molestos insectes i per tant es converteixen en un dels millors insecticides naturals, a més, de regalar-nos l’oïda amb els seus cants. I, pensant en la puput i els altres ocells d'aquest grup, també es va col•locar un niu de mida més gran que té l’entrada protegida per evitar que animals com els gats puguin atacar els pollets quan són dins.
Mira! Una mallerenga
En total, es van col•locar onze caixes, un cop aquestes van estar ben collades i pintades amb oli de llinosa per protegir la fusta del fred i la pluja. I, es van penjar tant amunt com va ser possible perquè els ocells estiguin ben tranquils. Finalment, els tècnics van fixar amb GPS les coordenades de localització de tots els arbres on hi ha els nius, per poder fer-ne el seguiment durant els propers mesos de primavera i estiu. És molt possible que després de l’experiència d’aquell dia més d’un o una que hi va participar, en lloc de dir un simple, “Mira! Un ocell”, s’atreveixi a dir, “Mira! Una mallerenga emplomallada”. Només per això ja haurà valgut la pena.
D'altra banda, aquest dissabte, dia 22 de març, entre les 10 del matí i la 1 del migdia, se celebra la II Jornada participativa per a la millora ecològica de la desembocadura del riu Besòs. Està previst acordonar el braç de sorra que s’ha format en aquest punt, per protegir la flora i la fauna que l’ocupa, i plantar borró -també conegut com canya d’arena- una planta que viu gairebé exclusivament als sorrals litorals i que floreix entre els mesos de maig i juliol. Per als més petits hi haurà un taller sobre ocells. Per participar a la jornada cal formalitzar la inscripció prèvia (tel. 93 256 22 20 –de dilluns a divendres de 10 a 13h.-). I, la Plataforma Iniciativa Animalista (PIA) coordinarà una actuació de neteja del riu. El punt de trobada és l’estació de rodalies de Sant Adrià de Besòs, al costat de la parada del Trambesòs. Organitzen: Ajuntament de Sant Adrià, Museu de les Ciències Naturals de Barcelona, Consorci del Besòs i la divisió de Platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Les fotos d'ocells són cercades a la xarxa, relacionem el nom dels autors que hi figuren:
Mallerenga carbonera: Roger Pujol
Tallarol de casquet: Jiri Bohdal
Estornell vulgar: S. Carcereny
Xot: Màrius Domingo
Puput: Xavi Roig
Consorci del barri de la Mina