“Hem de seguir reivindicant els nostres drets!!!”, acaba sentenciant el manifest que aquest 8 de març s’ha llegit a diversos actes organitzats amb motiu del Dia de la Dona. El text l’ha preparat i consensuat el Consell Municipal de les Dones que formen les associacions de dones de la ciutat, del qual en són membres els grups de dones de la Mina. El manifest alerta que “estem en un moment històric en el qual estem perdent drets que les dones ja havíem aconseguit amb anys i anys de lluita”.
.
La regidora de polítiques d’igualtat, Irene Aldabert, en representació de les dones de Sant Adrià va llegir un manifest que començava fent memòria de la figura d’Olympe de Gouges, una ciutadana francesa que l’any 1791 va aigualir la festa als flamants abanderats de la revolució francesa que proclamaven: “llibertat, igualtat i fraternitat”. De Gouges els va fer notar que en la seva transformació social s’havien oblidat de les dones a les quals no permetien, entre altres coses, votar, participar en la política o tenir i controlar propietats. Va ser una precursora en la defensa dels drets de les dones en tots els aspectes de la vida pública i privada, recollits en la seva Declaració dels drets de la dona i la ciutadana. Tot plegat, li va costar el coll. Va ser perseguida i va morir guillotinada al cap de dos anys. Dos segles després encara hi ha drets que no s’han aconseguit i en alguns com l’accés al treball remunerat en igualtat de condicions amb els homes es fa marxa enrere. “Les diferències salarials –diu el manifest de les dones de Sant Adrià- segueixen creixent, la llei d’igualtat continua sent menyspreada i les noves lleis laborals tornen a desprotegit les dones permetent acomiadar una embarassada i impedint la conciliació laboral”. Alhora que denuncia la nova llei de l’avortament, recordant que “hi ha un sector de la societat que sempre ha volgut controlar les dones”, i alerta que “ens volen treure la llibertat per decidir sobre la nostra maternitat i el nostre cos”.
Una mirada especial a la dona gitana
El manifest d’enguany posa especial atenció en la situació de les dones gitanes, “les quals –diu- estan patint des de fa més de sis segles el que es coneix com discriminació múltiple, pel fet de ser dones i ser gitanes”. Assenyala que el camí per canviar-ho passa per "que la dona gitana sigui protagonista del seu propi procés de canvi (...), que obri les portes, que esculli el seu camí, i sobretot, que estudiï”. Denuncia que “és intolerable que encara avui moltes adolescents gitanes abandonin l’escola sense acabar l’educació secundària obligatòria”. Reivindica que la dona, tant la que és gitana com la que no, “ha de tenir la llibertat de poder decidir sobre la seva vida i el seu futur, i ningú, ni la societat, ni la seva família pot decidir per ella”. I, conclou que, “hem de continuar lluitant per no cedir en tot el que fins ara hem aconseguit, amb la lluita i el sacrifici que han fet algunes dones abans de nosaltres, per respecte a elles i a nosaltres mateixes”.
Al barri de la Mina, sota la porxada de l’Espai Cultural Font de la Mina, el matí del dia 6 de març, es van instal•lar parades informatives de les entitats i serveis vinculats al món de la dona, com les associacions de dones Adrianes i Iris, el grup de dones d’EUiA (Esquerra Unida i alternativa) i el CIOD (Centre d’Informació i Orientació de la Dona). Tothom que s’hi va apropar va veure una mostra del que fan aquestes entitats per la conscienciació i la mobilització de la societat en favor de la igualtat, en contra dels abusos que s’estan produint amb l’excusa de la crisi, la violència masclista, i la lluita pels drets de les dones com l’avortament lliure i gratuït. Els nois i noies de l’Institut Fòrum 2004 també van fer-hi una visita acompanyats pels seus professors i professores. Entre els joves és especialment important treballar, tant en l’àmbit escolar, familiar com social, criteris d’igualtat, perquè integrin el respecte i l’acceptació de l’altre sense fissures. A l’estand del CIOD se’ls convidava a triar un sobre que duia una frase i decidir un propòsit relacionat amb la igualtat de gènere per aquest 2014, escriure’l en un llaç i després penjar-lo amb tots els altres. O, a localitzar en el planell del barri de la Mina els carrers que estan dedicats a alguna dona com els d’Anne Frank, Neus Català, Mercè Rodoreda o Benazir Bhutto.
Els Jocs de la meva infantesa
Per la tarda, les dones Iris es van trobar al Casal cívic per jugar als Jocs de la meva infantesa i després berenar plegades. I, la biblioteca Font de la Mina va organitzar la tertúlia La dona gitana ahir i avui per debatre sobre l’evolució del paper i la situació de la dona gitana, amb la participació de dones de distintes generacions i un parell d’homes que hi van aportar la perspectiva masculina. També va comptar amb la participació de les noies del taller de perruqueria de l’Espai Jove del Consorci, que paral•lelament al debat van presentar una mostra dels seus estilismes. A l’inici de l’acte, la regidora, Irene Aldabert, havia presentat el fons documental de temàtica de gènere, que fins el dia 31 de març el CIOD cedeix en préstec a la biblioteca del barri, per acostar als seus usuaris i usuàries aquesta literatura i les obres de diverses autores.
Altres activitats que encara podeu seguir fins a final de mes dins els actes de commemoració del Dia internacional de les Dones d’aquest any:
• Dijous, 20. (18h.) Espai d’igualtat: sessió pràctica d’autodefensa, a càrrec de la professora d’arts marcials, Karin Konkle. Edifici Polidor (Rambleta, s/n)
• Dissabte, 22. (11h.) Espai intercultural de dones – L’hora del te al MhiC: “10 anys després”. Testimoni de dones que ens expliquen 10 anys després d’arribar del seu país la seva experiència migratòria. Museu d’història de la immigració de Catalunya (ctra. de Mataró, 124)
• Dijous, 27. (18h.) Espai d’igualtat: sessió pràctica d’autodefensa, a càrrec de la professora d’arts marcials, Karin Konkle. Centre Cultural del Besòs (pl. Josep Tarradellas, s/n)
• Fins dijous, 27. Exposició “Quin temps tenim? L’organització de la vida quotidiana”. Cedida per l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya. Centre Cultural del Besòs (pl. Josep Tarradellas, s/n)