Una delegació governamental de Tunísia visita el Pla de Transformació del barri de la Mina de la mà de Barcelona Global, que a través del projecte Regenera promou la rehabilitació i sostenibilitat energètica a gran escala de les ciutats. La delegació, formada per l’alcalde de Tunís, Saifallach Lasram, el director general de la CPSCL (Caixa de préstec i suport a les comunitats locals per al desenvolupament regional), Sofiane Essid, i el cap del gabinet del Ministeri de l’Interior de Tunísia, Hedi Mejdoub, va venir acompanyada de la fundadora de Barcelona Global i impulsora del Projecte Regenera, Maria Reig, i membres del seu equip.

.

 

 

 

El grup va ser rebut per l’alcalde de Sant Adrià de Besòs –municipi al que pertany el barri de la Mina-, Joan Callau, i els regidors d’Esports i de la Mina, Juan Carlos Ramos, i d’Educació, Gregorio Belmonte. La delegació de Tunísia tenia especial interès en conèixer un cas real i gairebé finalitzat de transformació urbana planejat amb perspectiva global com el de la Mina, coincidint amb el moment en que a Tunísia s’estan projectant actuacions de regeneració urbana que volen integrar valors de sostenibilitat energètica i viabilitat econòmica. La visita va començar al cap de munt de la Rambla de la Mina per iniciar un recorregut, fins a l’Espai Cultural Font de la Mina, que va permetre observar els resultats del Pla de Transformació, amb la reurbanització de l’antiga zona industrial que ha permès alliberar sòl per a la construcció de nou habitatge, tant de protecció oficial com lliure, la reordenació del tramat de carrers del barri per a la seva connectivitat amb l’entorn i la xarxa de transports metropolitans, i la construcció de nous equipaments, com l’escola i l’institut de secundària que han substituït els antics edificis, la comissaria de Sant Adrià de Besòs dels Mossos d’Esquadra, i la Zona Esportiva que s’ha fet tenint en compte les necessitats esportives de la Mina i que millora significativament  les velles instal•lacions a l’aire lliure que hi havia al barri.

   

Barcelona Global: desenvolupament sostenible
Al llarg de tres dies la delegació va visitar empreses i iniciatives relacionades amb els àmbits de l’energia, la sanitat, la sostenibilitat, la gestió de residus, i la creació de teixit empresarial. I, es va aprofitar la trobada per signar un conveni de col•laboració entre Barcelona Global, la Federació Nacional de Ciutats de Tunísia i la CPSCL que promou el desenvolupament local; amb motiu del qual el president de Barcelona Global, Emilio Cuatrecasas, va lloar els esforços d’aquest país del Mediterrani sud, per assegurar la via democràtica i impulsar des de les ciutats un model de col•laboració públic i privat que aglutini la societat civil Tunicina. Precisament, promoure la vinculació i implicació de l’administració, les empreses, les entitats financeres i la societat en projectes d’eficiència energètica, desenvolupament sostenible i millora de la qualitat de vida és la raó de ser de Barcelona Global. Plataforma civil, privada i independent formada per líders empresarials, professionals i emprenedors compromesos amb la ciutat de Barcelona i el seu futur. “La nostra missió –segons es presenta al seu web- és fer de Barcelona una de les ciutats més atractives del món per desenvolupar-hi activitat empresarial i talent. Per aconseguir-ho elaborem solucions pràctiques per a millorar les condicions de competitivitat global (...) i aconseguir que s’implantin sota el nostre paradigma fundacional “fem que passi””. La seva actuació parteix de la responsabilitat social, el caràcter civil i independent de l’organització, l’orientació dels seus projectes a l’efectivitat, fer de Barcelona una ciutat cosmopolita, tolerant, pròspera i responsable, treballar de manera col•lectiva i transversal, i comptar amb la col•laboració pública i privada.

   

Consorci del barri de la Mina