La qüestió era que els nois d’Espai Jove -servei del Consorci que fomenta el protagonisme dels joves en el seu temps de lleure- tinguessin un primer contacte amb una disciplina esportiva completament nova per a ells, despertar la seva curiositat i, perquè no, obrir la possibilitat de formar un equip de rugby a la Mina de la mà de l’Associació de Rugby Poble Nou i poder entrar a la lligueta juvenil.

 

 

.

 

Només va caldre un primer contacte de presentació i la sol•licitud de col•laboració per organitzar alguna activitat conjunta, que Espai Jove va fer al president d’entitat esportiva, Josep Vicente, perquè aquest respongués de manera immediata i entusiasta. Dit i fet, Vicente acompanyat de dos dels seus jugadors que també fan d’entrenadors dels equips inferiors, es van presentar, a mitjans del mes de març, preparats amb tot el material necessari per fer uns primers tocs amb el grup d’onze nois d’Espai Jove. Aquest entrenament de prova va tenir lloc al camp de futbol de la Zona esportiva La Mina, cedit per l’Ajuntament perquè l’activitat es pogués fer en un espai adequat. La sessió va consistir en presentar les regles bàsiques d’aquest esport on hi ha un intens contacte físic i practicar els primers passis, tàctiques i tècniques. El rugby és un esport que es caracteritza per l’exigència del joc net per part dels quinze jugadors de cada equip que disputen el partit. I, es basa en guanyar terreny al contrari avançant corrent amb la característica pilota de forma ovalada a la mà sense passar-la mai endavant, el passi només pot ser enrere, o xuntant-la fins a plantar-la a la zona de marca o d’assaig de l’equip rival.

   

   

Esport de villans jugat per cavallers
Un dels fonaments del rugby és el respecte a les regles del joc i a les decisions de l’àrbitre que rarament són discutides ni pels jugadors ni pel públic, que també participa dels valors socials i humans d’aquest esport. Qualitats positives com: la companyonia, l’honestedat, el respecte, la disciplina, el sacrifici i l’altruisme, el defineixen, perquè l’objectiu és guanyar sumant l’esforç de tots. Així, que no se celebren les accions personals, a diferència del futbol. Com també els diferencia l’existència, en el cas del rugby, de l’anomenat “tercer temps”, que té lloc després del partit. Quan al voltant d’un bon àpat entre companys de l’equip local i visitant, més, els àrbitres, entrenadors, part del públic i, fins i tot, els periodistes que han seguit el partit, es comenten els detalls de l’encontre. De fet, quan es parla de rugby tothom recorda l’antiga dita britànica que diu que “el futbol és un esport de cavallers jugat per villans, mentre que el rugby és un esport de villans jugat per cavallers”. I, és que rugby i futbol comparteixen el seu origen fins que, a mitjans del segle XIX, finalment, es van separar i van quedar constituïts com a dos esports diferents.

   

A Catalunya el rugby hi té una llarga tradició i és una de les comunitats autònomes amb més gent federada (5.000 llicències), que avarca totes les categories des d’infantil fins a veterans. Actualment, hi ha 34 equips, 36 a la Catalunya Nord. El més antic d’aquí, és la Unió Esportiva Santboiana, fundat l’any 1921, així que el club de l’Associació de Rugby Poble Nou és dels més joves, creat l’estiu del 2009 per veterans d’aquest esport que hi aporten l’experiència i solera necessàries. Fet que confirma el creixement de l’afició pel rugby a casa nostra. Esperem que els joves de la Mina també s’hi engresquin i sàpiguen identificar-se amb l’esperit de lluita i superació d’aquest esport, de manera que també els serveixi per formar-se com a persones capaces d’afrontar el treball i l’esforç. Per animar-los, la gent del rugby Poble Nou els va regalar una pilota en acabar el primer entrenament.

   

Consorci del barri de la Mina