Atenció ciutadana

Atenció presencial sense necessitat de cita prèvia:
De dilluns a dijous de 08:30h a 14:00h i divendres de 08:30h a 13:30h
Telèfon de contacte: 934620020
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

La gran majoria de les famílies que viuen als pisos de les escales dels números 9 i 11 de l’edifici del carrer Venus, participen en el projecte comunitari de netejar, sanejar i pintar el pati del celobert que comparteixen. Des del mes de maig recullen cada quinze dies una quota per pagar la neteja d’aquesta zona comuna. I, aquests dies, un grup de vuit veïns voluntaris, estan tapant forats, traient cables vells inútils que penjaven i pintant de blanc les parets baixes.

.

 

 

Aquesta iniciativa és fruit del diagnòstic previ que el mes de gener passat va fer l’Equip de suport a les juntes d’escala del Consorci que, a través de visites porta a porta, enquestes als veïns i un treball d’observació sobre el terreny, va constar, entre altres coses, un problema greu de salubritat en les zones comunes que comparteixen totes dues escales i que va posar en evidència la necessitat de constituir una organització estable en ambdues comunitats de veïns. A partir d’aquí es va buscar la complicitat d’un parell de persones de l’escala que podien fer de referents i contribuir a mobilitzar la resta de famílies per tal d’organitzar la neteja i millorar les condicions dels espais comuns. Al mateix temps, s’aprofita que hi ha un veí que, tot i haver marxar a viure fora del barri, s’ofereix per pintar uns murals a les parets del pati del celobert. D’aquí surt la idea de proposar als nens i nenes de la comunitat que dibuixin el seu paisatge preferit amb el lema “Por un patio de colores”. S’han recollit tretze dibuixos, fets pels joves artistes, que es reproduirien a les parets ara pintades de blanc, si el projecte continua tenint el suport majoritari de les dues comunitats d’escala, per tal de decorar i donar color a les parets que tots poden veure des de les finestres de casa seva.

 

Organització comunitària
La resposta general, doncs, a estat força positiva. Els veïns han començat a tenir reunions i assemblees per prendre decisions plegats i assumir una major implicació en la vida de la comunitat. A més, per poder pintar el pati comunitari, uns han cedit els estris necessaris per fer-ho (rodets i cubells), la pintura s’ha comprat amb les quotes recollides entre tothom, altres hi han dedicat el seu temps pintant, i també ha estat important la feina que han fet alguns d’ells de passar pis per pis recollint els diners i conscienciant de la necessitat i importància d’evitar llançar coses des de les finestres al pati comunitari, per tal d’acabar amb la brutícia acumulada, les colònies de rosegadors i la insalubritat. Tot aquest procés ha estat acompanyat per l’equip de suport i assessorament a les juntes d’escala, que treballa fomentant l’organització i autogestió de les comunitats de veïns del barri, però que aquest any ha reforçat la seva actuació al bloc del carrer Venus. Un edifici de deu plantes amb sis escales de veïns i quatre pisos per replà, afectat per les actuacions urbanístiques del Pla de Transformació que en preveu el seu enderroc. El seus responsables subratllen que els efectes d’aquesta “campanya” de conscienciació ja són visibles. No es llancen tantes coses per les finestres, la contractació de la neteja quinzenal funciona i es valora molt positivament. L’actuació que es duu a terme aquests dies inclou també pintar el portal d’entrada. Tot plegat representa, com també diuen els membres de l’equip de suport, “un punt d’esperança i, alhora, que els membres d’ambdues comunitats assumeixin el seu paper protagonista i responsable del seu futur”.

 

Consorci del barri de la Mina