Atenció ciutadana

Atenció presencial sense necessitat de cita prèvia:
De dilluns a dijous de 08:30h a 14:00h i divendres de 08:30h a 13:30h
Telèfon de contacte: 934620020
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

Nou de les vint persones que han entrat al programa de formació Reactiva’t que inclou la contractació en empresa durant sis mesos, provenen de la xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci de la Mina. Es tracta d’aturats que, a través, d’un vincle continuat amb la xarxa han seguit el seu itinerari personalitzat de formació de cara a millorar les seves opcions d’accés al món laboral. Ara se’ls presenta l’oportunitat de beneficiar-se d’aquest programa endegat i subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i que posa en marxa l’ajuntament de Sant Adrià de Besòs en tant que administració local.

.

 

El perfil requerit a la convocatòria de la Generalitat, per tal de poder entrar al programa, era estar inscrit a l’Oficina de Treball (OTG) per un període mínim d’un any, haver esgotat la prestació d’atur i no estar cobrant cap mena ajut econòmic de l’administració, tenir un mínim de 35 anys i el graduat escolar. Per accedir al programa de formació no s’ha demanat tenir experiència laboral en cap dels dos sectors que promou el programa. En aquest cas, concret, es tracta d’una formació professionalitzadora per treballar com auxiliar de geriatria i en el sector de la fusteria metàl•lica. El Reactiva’t té una durada total de 15 mesos, que inclourà entre 200 i 400 hores de formació obligatòria i, al final, sis mesos de contracte laboral de jornada parcial en una empresa o en una entitat del tercer sector (economia social), a més de les actuacions de tutorització i acompanyament a la inserció que fan els tècnics dels serveis i de l’ajuntament. Pot incloure també dos mesos de practiques no laborals.

 

El programa inclou sis mesos de contractació
Des del Consorci es valora molt positivament, i per això s’han posat tots els mitjans i esforços tècnics possibles per proposar candidats i candidates a la convocatòria, ja que es tracta d’una oportunitat de formació i qualificació professional en un moment de crisi molt aguda. “I, per tant -segons la responsable de la Xarxa del Consorci, Rosa Rodríguez,- qualsevol acció orientada a la formació i a la inserció laboral de les persones aturades s’ha d’aprofitar al màxim, més encara quan en aquest cas el programa inclou sis mesos de contractació laboral”. Durant la fase formativa els participants podran rebre una beca d’assistència, condicionada a la seva participació i aprofitament.  Rodríguez afegeix que “hem de tenir en compte i ser conscients que els recursos de l’administració són molt escassos i que no es poden malbaratar”. A més, les empreses que participen en el programa, seleccionades prèviament per l’administració gestora, també fan el seu esforç econòmic i contribueixen a fer-lo possible, assumint el cost de la seguretat social del treballador que contracten a través del programa. En aquest sentit, la responsable de la xarxa del Consorci subratlla la importància de les pràctiques no laborals i dels sis mesos de contractació. “Aquesta experiència laboral –diu- és la porta més segura, ara per ara, per accedir a un lloc de treball en el cas que es produeixi una oferta. Les empreses no estan per fer experiments a l’hora de contractar nou personal, i per tant poder veure com aquest es desenvolupa durant el període de pràctiques i els primers mesos, mentre encara forma part del programa i compta amb la tutorització i seguiment que fan els tècnics dels serveis d’inserció, és una garantia per als responsables de decidir la contractació d’un treballador o treballadora”.

Els continguts de la formació que rebran aquestes vint persones, deu per aprendre l’ofici del fuster de fusteria metàl•lica i els altres deu per treballar en l’àmbit de l’atenció a les persones grans, s’ajusten als paràmetres establerts pel SOC i, al final de la formació, els permetran obtenir els corresponents certificats de professionalitat. El programa dóna accés a una qualificació i les competències professionals corresponents, així com als coneixements sobre els circuïts d’ocupació. En el cas de la Mina, aquesta és una qüestió de vital importància si tenim em compte que un percentatge alt de la població activa del barri presenta uns índex de qualificació molt baixos. Cal aprofitar aquests anys de crisi per formar-se, de manera que quan aquesta comenci a afluixar i s’iniciï el procés de recuperació econòmica, s’estigui preparat per poder oferir una major capacitació professional i tenir millors oportunitats d’accés a un lloc de feina.

Fotos: Consorci // Fundación de la lengua española // eco3.es

Consorci del barri de la Mina