La Fundació Formació i Treball (FiT), dedicada a la inserció laboral de persones amb risc d’exclusió social, acaba d’inaugurar nova seu al carrer Ramon Llull del barri de la Mina. Es tracta d’un edifici nou construït a mida de les seves necessitats, on des d’aquest mes de setembre ja està en marxa el procés de recollida de roba i mobles, selecció i venda, per un costat, i paral·lelament, s’engeguen els cursos de formació ocupacional en distints sector laborals. L’objectiu és preparar aquestes persones per a la seva inserció en el món laboral.

.

 

 

 

De fet els objectius i la manera de treballar d’aquesta Fundació, promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona per dur a terme la seva Obra Social, és similar a la del Consorci de la Mina amb la seva Xarxa de Serveis d’inserció sociolaboral, on també s’atén personalment cada cas per decidir un itinerari a seguir de formació, recerca de feina i pràctiques laborals amb l’acompanyament d’un tutor. La diferència principal és que l’estructura de la Fundació Formació i Treball permet a més, la inserció de treballadors dins la mateixa Fundació, gràcies al projecte de reutilització de roba, mobles i parament de la llar; que d’una banda, serveix a famílies amb pocs recursos i, per l’altra, contribueix amb un 66% al finançament de la Fundació, amb la venda de productes de segona mà a les botigues Farcells.

Un edifici fet a mida
El nou edifici fa uns 9.000 metres quadrats repartits en quatre plantes i ocupa una parcel•la a la cruïlla del carrer Ramon Llull i la Ronda Sant Raimon de Penyafort, que l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs a cedit a la Fundació per 50 anys. La botiga de grans finestrals i la recepció estan a peu de carrer, amb entrada pel costat de Llull, al primer pis hi ha les oficines i les aules de formació equipades segons les necessitats dels cursos que s’hi donen, al segon pis hi ha una part reservada per a la instal•lació de futures aules i la resta s’ha llogat, per cinc anys, a l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). Mentre que a la planta subterrània hi ha els magatzems i els tallers on es rep el material de segona mà, es fa la selecció i classificació, i s’embala per ser distribuït o es prepara per passar a la botiga.

La Fundació i l’Ajuntament de Sant Adrià tenen signat un conveni pel qual la població del municipi i en especial la del barri de la Mina tenen prioritat en els cursos de formació ocupacional organitzats per Formació i Treball i en els processos d’inserció. L’oferta formativa, sempre adaptada a les exigències canviants del mercat laboral i dirigida a persones en l'atur és amplia. Així, actualment s’imparteixen cursos de: soldadura, pintura, paleta, col•locació d’estructures metàl•liques, gestió de residus, bugaderia, neteja de vidres, auxiliar d’infermeria en geriatria, ajuda a domicili...

Formació i Treball va atendre l’any 2009 1.163 persones, un 22% més que l’any anterior, i el seu programa d’entrega social de productes de primera necessitat va beneficiar a 2.093 famílies, en aquest cas un 26% més que el 2008, augments que mostren l’efecte directe de la crisi econòmica general. FiT, com a entitat sense ànim de lucre, és membre de la Cooperativa Roba Amiga (reutilització de roba) i de FEICAT (Federació d’Empreses d’Inserció).

Roba nova del tot
El 90 % de la roba que es comercialitza a les botigues Farcells procedeix directament de botigues i cadenes del sector que envien remeses amb petites tares o que retiren restes de temporada, i sinó es tracta de roba de segona mà molt nova. Aquesta roba pot tenir tres destins diferents: l’entrega social a famílies sense recursos, la veda a un preu simbòlic o mitjançant el xec que donen els serveis socials, per a persones amb dificultats econòmiques i la venda regular a la botiga a preus molt assequibles per a una clientela eminentment femenina d’entre 25 i 45 anys, la majoria de les quals són estrangeres llatinoamericanes. Ara bé, el 70 % de la roba que arriba als tallers de la Fundació va directament a països del Tercer Món, especialment de l’Àfrica Subsahariana, ja que a casa nostra la roba de segona mà utilitzada no s’aprofita.

El projecte de la Fundació fa coincidir en un de sol la reutilització d’una part dels béns que la nostra societat rebutja, donant-los una segona etapa d’ús i contribuint, així, a la sostenibilitat del planeta; la tasca social en favor dels més necessitats als qui proveeix en allò que els cal i la labor de difusió i sensibilització dels problemes dels països subdesenvolupats i del Quart Món, els pobres del món ric i desenvolupat.
Benvinguts i endavant amb la vostra tasca.

Consorci del barri de la Mina