Dins dels actes commemoratius del Dia Internacional de la Dona es van inaugurar dos carrers, un passatge i dues places a Sant Adrià de Besòs que porten noms de dona: Clara Campoamor, Marta Mata, Lola Anglada, Maruja Mallo i Dones de Negre. El dia 19 de març, una marxa esportiva de dones, que va començar a la Plaça de la Vila i va acabar al barri de la Mina, va seguir un recorregut d’hora i mitja fent les cinc parades corresponents davant les plaques dels nous carrers. I, va acabar amb una tanda d’exercicis d’estiraments conduits per una monitora.

.

 

 

 

     

A la Mina, es van inaugurar la Plaça de les Dones de Negre i el Passatge de Lola Anglada. La plaça està situada a l’extrem sud del barri, a tocar de la Ronda Sant Raimon de Penyafort, entre l’Avinguda Eduard Maristany i el carrer de Ramon Llull. És tracta d’una gran plaça asfaltada en colors vermell i gris, coronada de plataners i que ja es coneix com la plaça dels bancs ondulats, pels seus característics bancs de pedra, llargs i de forma serpentejant. El passatge comença al mig d’aquesta plaça i transcorre pel costat de l’edifici de la Fundació Formació i Treball de Càritas, que d’aquí a poc temps es posarà en marxa, i per darrere de l’Institut de Secundària Fòrum 2004.

 

     

 

Dedicats a la cultura i solidaritat
A l’acte inaugural van assistir-hi la Primera tinent d’alcalde, Isabel Marcuello, responsable, entre altres, de la Regidoria de Polítiques de Gènere, els Regidors de barri, Juan Carlos Ramos i Pepi Pérez, la Regidora de Cultura, Ruth Soto, i la Regidora de Serveis socials, Maria Dolores Ocaña. La inauguració es va fer conjuntament amb el Grup de dones Alfa Costura, encarregat de destapar la placa del Passatge que s’ha dedicat a la escriptora i il•lustradora catalana, Lola Anglada, i del Grup de dones Iris, va inaugurar la Plaça dedicada a les Dones de Negre, una xarxa que uneix dones d’arreu del món per denunciar la violència i les guerres, i promoure la solidaritat i la pau entre els pobles.
 

     

Isabel Marcuello va explicar la tasca que fa el Consell Municipal de la Dona per proposar, valorar i triar dones que han estat significatives en la història per designar amb els seus noms els nous carrers que cada any s’incorporen a l’entramat viari del terme municipal de Sant Adrià de Besòs. La comissió de nomenclàtor, del Consell, té per objectiu reequilibrar la desproporció històrica que hi ha en detriment del col•lectiu femení, presentant a la comissió de el nomenclàtor de l’Ajuntament propostes votades en referèndum popular dins projecte Carrers amb nom de dona. 

 

Fins l’any 2003, quan encara no s’havia creat la comissió que proposa noms femenins per als nous carrers de la ciutat, només un 5,4 per cent del total corresponien a dones i estaven dedicats, bàsicament, a santes i noms de la Mare de Déu, a excepció del carrer d’Agustina d’Aragó. Ara els resultats dels treballs de la comissió han fet millorar de forma informativa el percentatge. L'any passat va quedar en un 8,4 per cent i desprès d'aquestes darreres inauguracions, manca ben poc per arribar al 14 per cent. A més, els nous carrers són un homenatge a dones que han destacat per la seva aportació professional, la seva lluita per un món més just o la seva contribució a les arts i les lletres.

 

Consorci del barri de la Mina