Aquest dilluns, dia 21 de setembre, es va inaugurar amb un pica-pica el canvi de look del local de l’aula taller Situa’t, un servei del Consorci de la Mina adreçat a les persones del barri amb problemes de drogodependències. Tres dels usuaris del servei amb la col•laboració de dos més van pintar i reordenar l’espai de dalt a baix, juntament amb les dues responsables del centre i el cap provisional de la brigada del Consorci.

.

 

 

Van triar un parell de colors ben vius, un taronja i un verd lluminós, amb el propòsit de canviar-li del tot la cara al lloc on diàriament assisteixen una desena de persones per seguir les activitats sociolaborals que els ajuden a mantenir-se lluny de la  droga. L’espai, uns petits baixos situats al número 36 del carrer de Mart tocant a Cristòfol de Moura, disposa de l’àrea dedicada al taller de manipulats i magatzem, i d’una oficina que també fa les funcions de magatzem quan arriba el material per treballar o hi ha les capses preparades per distribuir als llocs de destí.

 

El Situa’t es va traslladar a aquestes dependències l’any 2006, procedent d’un espai annexa a l’edifici de l’antic institut quan aquest va ser enderrocat per donar pas a la transformació urbanística del barri. L’aula taller participa del programa Projectes innovadors de la Generalitat de Catalunya cofinançat pel Departament de Treball i el Fons Social Europeu, dins el projecte La Mina: transformació social del barri. I, forma part del pla ideat per la Taula de coordinació de drogues de la Mina, que es completa amb el Centre d’atenció ubicat a l’ambulatori del barri per al seguiment dels tractaments de desintoxicació i el centre socio-sanitari “el Local” on les persones drogodepenents poden fer l’intercanvi de xeringues, prendre una dutxa i un esmorzar, i rebre l’atenció d’una assistent social i d’una infermera.

 

Mantenir-se en l’abstinència
 Al Situa’t, l’objectiu de les persones que hi assisteixen és mantenir-se en l’abstinència desprès d’haver pres el compromís ferm de deixar el món de les drogues. Està pensat com un centre de dia on els usuaris tenen un horari d’entrada i sortida, i unes pautes de treball establertes que cal respectar. Laboralment, funciona com a aula taller pre-laboral –actualment, preparen i empaqueten les bossetes per a la venopunció higiènica que distribueixen els centres d’intercanvi i material sanitari, com ara tiretes–. Al mateix temps, se’ls ajuda a desenvolupar habilitats socio-educatives i formatives de cara a la recerca de feina i la inserció laboral, ja sigui en treballs protegits destinats a persones amb risc d’exclusió social o en el món laboral normalitzat. I, paral•lelament, també reben suport per anar abordant i resolent altres qüestions com són els problemes de salut, tant física com mental, i les relacions socials i familiars, que es veuen molt afectades per culpa de la droga.

 

Consorci del barri de la Mina