Arquitectura social i sostenible des de les aules. És a dir, propostes universitàries dissenyades pensant en l’estalvi energètic i el benefici de les persones que viuen al territori, per al qual es planifica una edificació en el planejament urbà; havent investigat i comprés, prèviament, la idiosincràsia de la comunitat i quines són les seves necessitats.

 

Des d’Escandinàvia i els Països Baixos fins a la Mina, l’Adriaan i l’Oskar, estudiants d’arquitectura i urbanisme de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), van contactar amb el Consorci a primers d’octubre, després d’haver fet un estudi de situació i contextualització per al projecte que volien abordar al llarg del curs i que havia d’acabar sent el seu Treball Final de Grau. Treball que aquest mes de juliol han presentat al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya davant dels companys de curs, professorat i una representació del veïnat de la Mina i del Consorci.

 

 

 

Durant aquests deu mesos de recerca i treball s’han interessat per l’espai públic, l’habitatge -especialment, el de protecció oficial-, els equipaments i la població del barri. I, abans de posar-se a dissenyar, s’han entrevistat amb el veïnat, han participat en celebracions comunitàries, assistit a la presentació del projecte de remodelació del Casal Cívic i Comunitari, visitat l’interior d’un pis del carrer Estrelles i un del carrer Mart, i sol·licitat informació i aclariments a fonts de primera mà.

 

 

 

Repensar la riba del Besòs

El seu projecte forma part d’un Pla Mestre plantejat per l’equip docent de la UIC a l’alumnat de cinquè curs del Grau, i que se situa als marges de la riba del riu Besòs. Quatre dels projectes d’aquest Pla Mestre s’han desenvolupat dins l’àrea del barri de la Mina: una remodelació volumètrica i habitacional de l’edifici Venus, un centre socioeducatiu per a famílies amb infants i, els projectes de l’Adriaan i l’Oskar, una empresa productora d’algues per a la gastronomia i una cuina-restaurant que alhora és un hivernacle per a la producció de verdures i hortalisses.

 

 

 

En tots ells destaca la funció social perquè han estat ideats per procurar un benefici directe a la població, com són la confortabilitat de l’habitatge, un espai lúdic i acollidor, la generació d’activitat econòmica vinculada a un servei de restauració assequible.

Aquests dies podeu visitar la maqueta de grans dimensions del Pla Mestre que reuneix tots els TFG d'aquest curs de la UIC, i que trobareu exposada a la balconada superior del vestíbul de l’Espai Cultural Font de la Mina (carrer de Ponent, 21).

 

Consorci del barri de la Mina