Integrat perfectament a la programació del Festival Grec de Barcelona hi trobem el projecte socioeducatiu Akana, una producció teatral de Veus Gitanes amb la col·laboració del Centre Cultural Gitano de la Mina. Nois i noies gitanos del barri de la Mina han muntat una proposta escènica multidisciplinària que podeu veure diumenge 22 de juliol a la sala Ovidi Montllor del Mercat de les Flors (21.30h).

 

 

És teatre social en estat pur. Un projecte artístic comunitari amb els joves, la implicació de les seves famílies i del seu barri. Els continguts, les paraules i l’actitud que constitueixen aquesta obra han sortit del treball de recerca viva que mitjançant dinàmiques de grup, reflexió en veu alta i introspectiva personal ha aconseguit extreure la directora d’escena i dramatúrgia, Marta Galán. Akana -“ara” en llengua romaní- ens presenta la historia i la cultura gitana silenciada i perseguida al llarg dels segles, des de la perspectiva d’aquests joves d’avui i les reivindicacions de gènere. Ens parla d’aquesta història. Des dels orígens a l’Índia, la posterior diàspora per Europa, l’arribada a la península Ibèrica entre el segles XIV i XV on van patir persecució -història d’assetjament i discriminació-, el genocidi del poble gitano durant el nazisme de la II Guerra Mundial, el Franquisme amb la Ley de vagos y maleantes, i l’actualitat. Ara, avui, aquests joves d’entre 9 i 25 anys diuen al món què volen i què no volen.

 

  

 

El poble gitano és la minoria més gran i antiga d’Europa. Tot i així, en ple segle XXI continua sent rebutjada. L’antigitanisme comporta discriminació judicial, assetjament policial, segregació escolar, linxaments i manifestacions racistes. La comunitat gitana catalana acumula alts índex de fracàs escolar i atur. Per combatre la discriminació i el desconeixement social Veus gitanes desenvolupa projectes culturals participatius amb joves i dones gitanes des del 2006 per fer comprendre l’arrel d’aquesta negació cultural i social, i reivindicar la seva aportació i contribució a la cultura i societat catalana i espanyola. En aquest cas es tracta d’Akana, una obra de teatre que ha reunit una vintena de joves per convidar-los a reviure la història i els valors del seu poble, a voltes també desconeguts per ells mateixos- per reivindiacar-se i empoderar-se. On hi trobem la perspectiva feminista de l’entitat, des del moment que la dona gitana es planteja que vol per a ella i es mira la tradició del seu poble amb una mirada nova.

 

  

 

La directora artística, Marta Galán lidera un projecte que vol democratitzar l’accés del poble gitano a la formació artística i al mitjans de producció artística i cultural. A partir d’una metodologia participativa que fa que els joves siguin els responsables de crear els textos, les imatges i les accions de l’obra. Tot adquirint eines d’expressió que van més enllà de l’àmbit artístic perquè els permeten evidenciar inquietuds individuals i defensar la seva dignitat col·lectiva. El muntatge compte amb el suport dels departament de la Generalitat de Catalunya de Treball, Benestar Social i Famílies i el de Cultura, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Consorci del barri de la Mina