Accés, servei d’inserció laboral de la xarxa del Consorci, va visitar les instal•lacions de l’empresa d’economia social Cuina Justa Fundació Cassià Just de Barberà del Vallès, en el marc de les activitats orientades a donar a conèixer els entorns i els perfils laborals que les empreses especials poden oferir als usuaris i usuàries del servei.

 

 

.

 

Durant la visita els participants van rebre explicacions sobre les funcions i competències especifiques del perfil professional de manipulador d’aliments, així com, del funcionament intern de l’empresa (drets i deures dels treballadors). Al final de la visita hi na haver un espai obert de preguntes, moltes d’elles orientades a conèixer les expectatives reals de creixement de l’empresa i les possibilitats reals de contractació. Així, com per sol•licitar informació de cara a preparar les autocandidatures laborals, des de la perspectiva d’una cerca pro activa de feina que practiquen tots els serveis laborals del Consorci, per fomentar que els seus usuaris i usuàries entrin a formar part de la borsa de candidats de l’empresa.

Treball amb beneficis per al treballador, l’empresa i la societat
Cuina Justa treballa de manera artesana, pròxima i saludable amb productes de qualitat i ecològics de conreu i collita pròpia. Prepara diàriament 5.000 àpats, dóna feina a unes 250 persones i entre els seus clients hi ha des d’escoles bressol passant per centres de dia i empreses, fins a companyies aèries. Va ser creada per un equip interdisciplinar de professionals que des de l’experiència del treball amb persones afectades per malalties mentals es van plantejar una altra manera d’acompanyar-los. Es tractava d’oferir a aquestes persones un lloc que els permeti la construcció pròpia per a una vida entre els altres, més enllà del camp purament laboral, perquè tinguin “una bona vida”. Compta amb l’Abad emèrit de Montserrat, Cassià Maria Just, com a fundador i de qui pren nom la marca de l’empresa. I, a ells correspon el concepte de “persones amb fragilitats”, des de la perspectiva de voler fer l’evolució del malalt mental al treballador. Els equips de treball a l’empresa treballen conjuntament i en col•laboració, compartint responsabilitats els “fràgils i els considerats “no fràgils”. La pregunta clau és si la persona vol treballar, i si la resposta és afirmativa s’inicia un procés d’habilitació i acompanyament per fer-ho possible.

Accés, és un servei que treballa per la inserció sociolaboral de les persones amb trastorns de salut mental, integrat en la Xarxa de Serveis Sociolaboral del Consorci. Les visites a empreses complementen els mòduls formatius específics que s’imparteixen sobre els perfils laborals, les competències que requereix la persona aspirant a trobar un lloc de feina i la preparació per fer front als processos de selecció que organitzen les empreses.

Consorci del barri de la Mina