Els serveis ACCÉS i SITUA’T de la Xarxa d’inserció sociolaboral del Consorci, han organitzat un curs de metodologia molt participativa i pràctica, per donar a conèixer bé el perfil tècnic de l’auxiliar de jardineria, per tal de familiaritzant-se amb les feines que desenvolupa i els requisits necessaris per poder assumir aquest ofici.

 

 

 

.

 

L’objectiu ha estat doble, d’un banda, orientar el grup de participants, en total dotze persones, sobre la diversitat de tasques, coneixements teòrics i habilitats que cal adquirir i que es requereixen per tal d’obtenir la titulació d’auxiliar de jardineria que els prepara per desenvolupar-se laboralment. I, de l’altra, promoure la inserció laboral dels participants d’aquests dos serveis, obrint noves possibilitats de feina. El programa del curs també ha incorporat i abordat competències de caràcter transversal com les habilitats sociolaborals, la motivació i l’autonomia en el lloc de treball. A la primera sessió es va fer una exploració de les competències subjacents de cada participant a partir de l’elaboració de la pròpia història de vida on cadascú ha pogut identificar les funcions i tasques desenvolupades durant la seva trajectòria laboral i vital. Durant la segona sessió, s’ha definit el perfil de l’auxiliar de jardineria descrivint les activitats laborals dins d’aquest àmbit, les habilitats i competències que ha de tenir una persona per poder treballar en aquesta àrea, així com la importància de la prevenció de riscos laborals d’aquesta ocupació. En les sessions posteriors s’han tractat continguts relacionats amb la situació d’aquest lloc de treball en el mercat laboral, amb recerca d’informació, mitjançant les TICs, d’una empresa del sector de jardineria i de les diferents eines i plantes amb les que es treballa.

 

      

 

Coneixement per via de l’experimentació

El curs ha incorporat una xerrada al voltant de la jardineria i manteniment de la via pública a partir de l’experiència real d’un treballador de la Brigada del Consorci del barri de la Mina, qui ha parlat sobre la seva trajectòria professional fins arribar al lloc de treball que ocupa, la seva jornada laboral, les tasques que fa, les eines que utilitza i la importància del treball en equip en aquesta ocupació. El testimoni d’aquest professional en actiu, ha estat cabdal per a què els usuaris i usuàries visualitzessin, de manera real, el funcionament del perfil laboral d’auxiliar de jardineria. La darrera sessió del curs ha estat una sortida de tot el grup a un hivernacle. L’activitat s’ha programat amb l’objectiu de què els participants observessin “in situ” una empresa del sector i poguessin conèixer detalls del funcionament d’aquest lloc de treball. Els dotze participants del curs han gaudit d’unes sessions molt participatives amb una metodologia pràctica a partir del treball individual i grupal, experimentació de l’ocupació mitjançant l’acompanyament d’un professional actiu i la visita “in situ” d’una empresa de l’àmbit.

 

    

Consorci del barri de la Mina