Els participants del projecte Situa’t, adreçat a persones drogodepenents, han pogut gaudir d’un matí ben diferent tot combinant oci i esport anant a patinar a la pista de gel del F.C.Barcelona. Aquesta ha estat, per a tots ells, una bona alternativa lúdico-educativa i la primera de les sortides socioculturals que s’han programat per al 2015.
.
La pràctica de l’esport, que requereix la coordinació motriu de les diferents parts del cos, és un dels objectius d’aquesta experiència, que també afavoreix el desenvolupament de la concentració i l’equilibri. Com a exercici aeròbic millora la condició física, enforteix els pulmons i el cor, alhora que activa la circulació sanguínia i ajuda a tonificar tot el cos. També es tractava de passar una bona estona potenciant les relacions fora del servei creant cohesió de grup. Així com que entrin en contacte amb noves activitats lúdiques, tot fomentant que surtin del barri per conèixer altres recursos i activitats que poden fer en una ciutat com Barcelona, ja que per alguns dels participants aquesta sortida ha estat la primera vegada que han provat de patinar sobre gel.
L’activitat ha estat possible gràcies a la col•laboració del F. C. Barcelona que ens ha cedit les seves instal•lacions i a la donació de N360TALENT que, a través de la Sílvia Saba, ha proporcionat les targetes de transport públic (T10) per poder fer el desplaçament.
La següent sortida està prevista per la setmana vinent per anar a veure un hivernacle i, en aquest cas, es farà conjuntament amb l’equip i els participants del projecte Accés, adreçat a persones amb condicionants de salut mental, que també forma part de la Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci del barri de la Mina.
Evitar l’exclusió social
El Projecte SITUA’T treballa en la reinserció sociolaboral de persones drogodepenents que estan seguint tractament de desintoxicació. Potenciant la motivació des de l’acompanyament i l’assessorament, l’objectiu és desenvolupar les habilitats necessàries per poder iniciar la recuperació d’aquestes persones a través dels itineraris personalitzats i el treball coordinat amb el centre de salut, els serveis socials, els serveis penitenciaris i els recursos que hi ha a l’abast. El programa disposa d’una Aula-taller prelaboral becada on es prepara el material de venopunció, on els participants aprenen hàbits i rutines del món laboral (puntualitat, responsabilitat, coordinació de tasques, relació amb companys i caps...). Aquí també reben suport psicosocial per mantenir-se en l’abstinència, seguir els tractaments supervisats per Salut i passar el control analític setmanal. Es tracta d’un procés tutoritzat de reestructuració del cicle vital i de salut per arribar a la inserció en el mercat laboral protegit i, fins i tot, ordinari.
L’any 2014 es va atendre un total de 48 persones, de les quals 29 van treballar a l’Aula-taller (24 homes i 5 dones) que van seguir el seu itinerari personalitzat, amb el resultat de que quatre d’elles van trobar feina i onze va seguir un programa de formació.