Què millor que quan vaig al parc a jugar, després d’escola o el cap de setmana, em trobi que m’estan esperant la Sara, l’Encarni i l’Àgueda per deixar-me les joguines de La Capsa dels Jocs i jugar amb mi, o ensenyar-me a fer fulles amb goma EVA, o proposar-nos que juguem al joc de les casetes, o que m’expliquin un conte?... Poques coses poden ser millors per a un infant que sentir-se acollit i que a través dels jocs i les activitats lúdiques se l’escolti, se l’ajudi a créixer i se l’eduqui a conviure en societat.

 

.

 

I, per les seves mares? Elles saben que tenen un lloc on també seran escoltades i hi haurà qui dediqui atenció als seus menuts. Una atenció que combina humanitat i professionalitat. Poques coses hi ha millors.

Això és La Capsa dels Jocs. Tècnicament, un projecte del Consorci del barri de la Mina emmarcat dins els seus objectius de conciliació de la vida familiar i laboral. Que definim com un “espai lúdic familiar” adreçat a les famílies amb infants petits fins a 12 anys, del barri de la Mina i els seus entorns. El que ofereix La Capsa és una proposta diària d’activitats programades al llarg de l’any que consta de jocs col•lectius, tallers de manualitats, jocs de taula, danses, cançons, conta contes i que al mateix temps fomenta la participació a la vida de la comunitat. A més del préstec de joguines, tant al parc, mentre les famílies hi són, com després per dur a casa durant el cap de setmana. D’aquest manera, s’educa en els valors del compartir i de la responsabilitat, perquè s’habituen a tenir cura de les joguines i a comprometre’s a tornar-les després.  Ara bé, la seva funció va més enllà, perquè a partir del tracte diari amb moltes d’aquestes famílies, l’equip professional que dinamitza La Capsa dels Jocs juga un paper important de caire social a través de l’orientació, l’atenció personalitzada i, fins i tot, la detecció de casos susceptibles de ser atesos pels serveis socials. Sempre des de la proximitat, la complicitat i el bon tracte. I, és també una escola. Perquè La Capsa és un punt de destí de futurs educadors socials, integradors socials i animadors socials, que durant els seus anys de formació acadèmica hi fan les seves estades de pràctiques al costat de les tres educadores que formen l’equip professional.

  

Saber escoltar també a les mares

A les converses que es donen mentre la canalla juga s’aborda habitualment la preocupació per la situació econòmica de les famílies que en alguns casos s’ha vist agreujada darrerament. Abans de l’estiu les mares plantejaven problemes d’organització i conciliació familiar, especialment, pel mes d’agost quan molts serveis al barri estan tancats per vacances. En aquest moment, s’aprofita per recordar la importància d’intentar mantenir per als nens i nenes l’ordre en els seus hàbits i horaris, també durant les vacances d’escola. I, després al setembre va venir el tema de la tornada al cole i la difícil despesa econòmica que suposa per a moltes d’aquestes famílies. La Capsa dels Jocs s’adapta als diversos canvis que se succeeixen al llarg de l’any i a les necessitats de la comunitat. Així, canvia l’horari segons sigui estiu o hivern, i en la seva programació s’hi inclouen les celebracions de les diverses festes populars (castanyada, Nadal-Reis, carnestoltes, sant jordi ...) amb la resta d’entitats La Capsa dels Jocs participa activament en l’organització de les diverses celebracions comunitàries que es fan a la Mina (dies internacionals del Joc i dels drets dels infants, setmana cultural, festa major...)

    

Més enllà de l’atenció directa a les famílies, que és el seu objectiu i funció, el fet que La Capsa dels Jocs aporti una activitat continuada i regular al parc del Besòs ha reforçat el paper del parc del Besòs com a espai familiar de lleure per a la comunitat de la Mina i els seus entorns. Aquest parc de Sant Adrià de Besòs forma part de la xarxa de parcs metropolitans de Barcelona que gestiona l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona). I, com a tal, gràcies a un acord de col•laboració del gener passat, entre l’entitat metropolitana i l’ajuntament de la ciutat, en que també hi va participar el Consorci, les diverses activitats que hi tenen lloc compten amb els mitjans de difusió i suport  de l’AMB. L’objectiu de l’acord és “posar en valor el parc i convertir-lo en un espai d’ús públic de referència per a la comunitat”. A la pràctica suposa que totes les activitats que s’hi fan tenen difusió des de la secció “agenda” de la seva pàgina web  ( http://www.amb.cat/s/web/territori/agenda.html ) i es difonen a través del material imprès que edita l’AMB recopilant informació de cada parc.

 

Consorci del barri de la Mina