En van dir Cartografia Sensible Anotada perquè és tractava d’afinar la mirada i de sumar la diversitat de totes les mirades que hi van participar. Va ser una passejada a peu pel barri amb intenció de veure de prop el present aportant-hi el passat, més les experiències i coneixements personals de cadascú. I, es va convertir en un espai d’aprenentatge diferent que convidava al bescanvi de vivències, a plantejar dubtes i a confrontar parers.
.
El treball de camp que fa desdelamina.net, organitzadors dissabte passat d'aquesta iniciativa, ve de lluny i sempre busca el repte i proposa canvis de perspectives per ampliar la visió. En aquesta ocasió van convidar a tothom qui volgués, a recórrer un itinerari establert pels carrers de la Mina, fent l’exercici “d’identificar claus d’oportunitat, treballar la memòria dels oblits, recuperar el relat històric com a embranzida cap el present i futur, i el testimoniatge com a via d’aprenentatge des del altre”. D’entrada, per tal d’enriquir l’experiència van convidar un seguit d’experts, sociòlegs, arquitectes, mestres, urbanistes, educadors, antropòlegs, historiadors, geòlegs..., que en algun moment o altre han estat o estan estretament vinculats a la Mina i al seu procés de transformació. I, per descomptat, a tota la gent del barri, ja que tot plegat tenia també la intenció de promoure el protagonisme del veïnat en el desenvolupament futur del seu espai de convivència.
Gaudir del caminar acompanyat
El grup, segmentat, compartia coneixements i experiències alhora que caminava, i aprofitava les aturades per posar en comú aquest intercanvi, plantejar dubtes i fer propostes. A les converses, el passat, el present i el futur. La marxa es va iniciar als voltants de l’església parroquial, on hi ha la seu del centre salesià PES La Mina, al qual també pertany el projecte desdelamina.net. Va passar per l’antiga zona industrial -pel costat de la qual ara hi circula el tramvia-, va recórrer el tros de la rambla entre Manuel Fernández Márquez i Ramon Llull, moment en que es va recordar la negociació amb els antics propietaris de les empreses pels termes de les expropiacions, i, en particular, el recentment desaparegut, Domingo Benaiges, del Grup Bigsa (industries gràfiques), que finalment es va traslladar a Granollers. Va continuar cap a passeig Camarón, on hi ha qui considera que la Mina hi té el nucli vital, en contraposició a la nova rambla, on queda pendent d’omplir les plantes baixes que generin activitat a peu de carrer. Passà pel punt dels carrers Estrelles i Ponent, cap a l’Espai Cultural Font de la Mina, que alberga la biblioteca, motiu de satisfacció pel barri, perquè l’utilitza molta gent, fomenta l’hàbit lector de petits i grans, i el seu “fantàstic equip humà s’ho curra perquè sigui la biblioteca que es mereix el barri”, segons recollia algun tuit de la jornada. Parada final al solar de Can Co, reservat a futurs equipaments.
La proposta ha estat l’acte de tancament de la celebració del desè aniversari del projecte desdelamina.net, que té per objectiu “posar el barri a la xarxa i la xarxa al barri”, com a plataforma lliure de difusió digital de continguts i fent arribar la xarxa i les noves tecnologies de la comunicació a la població de la Mina.