Quaranta una persones usuàries de la Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci de la Mina van rebre aquest mes de desembre el seu diploma acreditatiu per haver completat els mòduls formatius amb pràctiques laborals impartits durant el darrer semestre de l’any. L’acte de lliurament es va celebrar a la sala d’actes de l’Espai cultural Font de la Mina amb l’assistència de familiars i amics dels alumnes, representants de les empreses col•laboradores on han fet les pràctiques, tècnics responsables dels serveis i del consorci.

 

.

Va obrir l’acte la cap de l’Àrea social del Consorci, Carme Ferran, que dirigint-se, especialment, als alumnes va encoratjar-los a seguir completant la seva formació en una època com l’actual, on la crisi fa molt complicat l’accés a un lloc de treball per a les persones menys qualificades. Va insistir en la importància que té seguir aquests cursos i completar-los amb els programes de pràctiques que els aporten capacitació i experiència. Ferran va estar acompanyada per una responsable de cadascun dels serveis de la Xarxa del Consorci que han organitzat els mòduls dels diversos programes formatius. En aquest cas s’ha tractat del Club de Feina, servei dedicat a la formació en el domini d’eines i habilitats necessàries per a la recerca autònoma i activa de feina; Apropa’t a la Feina, servei per a joves de 18 a 30 anys amb baixa formació i sense experiència laboral; Accés, orientat a persones amb malalties mentals, i Situa’t, servei per a persones que han estat drogodependents. En l’organització i desenvolupament dels diversos cursos, mòduls i monogràfics formatius hi han col•laborat altres entitats i serveis que treballen a la Mina en l’àmbit de la formació i la inserció laboral. Es tracta de: Movid’a (moviment d’aturats de la Mina), el Grupo Unión i el Centre Cultural Gitano, responsables cada un d’un dels dos Punts Òmnia que hi ha al barri, les empreses dels tercer sector que gestionen els serveis del Consorci (Òptima, Joia i Ipss), i dos serveis de la Xarxa del Consorci que aporten els seus recursos per al desenvolupament d’aquests programes formatius, el SIOL (servei d’Informació i orientació laboral) i Itineraris d’Inserció per a Dones.

La col•laboració de les empreses
Gràcies als convenis de col•laboració que el Consorci té signats amb unes noranta empreses la formació teòrica es completa amb programes de pràctiques sociolaborals en treball real. En aquest cas, els alumnes han “treballat” com a auxiliars de comerç i caixers per a terminal TPV a la cadena de botigues de roba C&A, i als supermercats Champion, del Grup Carrefour, i Dia%. Totes tres companyes van ser convidades a l’acte i han rebut un certificat que acredita la seva condició d’empreses col•laboradores. El Consorci té un servei de Prospecció d’empreses que dóna suport als diversos serveis de la Xarxa obrint possibilitats per als alumnes de pràctiques. L’any 2011 hi va haver un total de 178 empreses que van proporcionar fins a 267 contractes de treball, dels quals només 18 van ser de treball protegit per a persones de col•lectius en risc d’exclusió social. Per sectors, els més importants pel nombre de contractes que faciliten, són: el comerç de botiga i de grans superfícies, l’administració pública –a través de plans d’ocupació-, la construcció orientada a feines de rehabilitació, i l’hoteleria i la restauració. També hi ha un percentatge interessant en la industria dels manipulats, la neteja i la vigilància. Així com altres sectors que van a l’alça com són els serveis directes a les persones, ja siguin de l’àmbit sanitari com de la cura de persones grans.

Hi ha hagut quatre programes distints de formació que s’han impartit de setembre a desembre per a grups d’entre 6 i 10 persones, amb una durada, segons el curs, de 10 a 90 hores. Aquests han estat: Introducció informàtica per als usuaris d’Accés, Internet bàsic per als del Club de Feina, Desenvolupament social i laboral per als del Situa’t i, el ja esmentat, d’Auxiliar de comerç i terminal TPV per als joves d’Apropa’t a la Feina. Tots els cursos han estat pensats per adaptar-se a les característiques de cada grup. En el cas d’Accés i el Club de Feina, s’han treballat les noves tecnologies amb els objectius de millorar els coneixements i destreses bàsiques de la informàtica i l’ús d’Internet (PC, Word i correu electrònic), en un cas, i aprofundir en temes específics de la recerca de feina via Internet, en l’altre, (coneixement, inscripció i ús a les borses de treball en línia i serveis d’ocupació –feinaactiva, infojobs, addeco...-). El curs dissenyat per als usuaris del Situa’t tenia per objectiu proporcionar estratègies, eines i recursos per a la recerca de feina millorant les habilitats i competències personals. Així, doncs, es tractava de fer un currículum, carta de presentació i com enfrontar-se a una entrevista de feina, conèixer els diversos canals de recerca, millorar habilitats de comunicació verbal i no verbal, a més de les relacions interpesonals, control de les emocions, familiaritzar-se amb les fases d’un procés de selecció, i el coneixement de les noves tecnologies). Els alumnes d’Apropa’t a la Feina van dedicar 40 hores teòriques a classes de càlcul, català, atenció al client, resolució d’incidències, gestió del TPV i la recepció i reposició de mercaderies; i 50 hores de pràctiques en empreses que han millorat la seva experiència i els han donat l’oportunitat de conèixer un entorn laboral real.

La Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci treballa ja en l’organització de nous programes formatius per l’any 2013, ja que aquests es mostren com a millor via d’entrada al món laboral. Les empreses tenen l’oportunitat de “provar” el treballador i poden garantir l’èxit de la futura contractació. A més, el Consorci tutoritza les pràctiques acompanyant al treballador i col•laborant amb l’empresa. Els cursos de formació són de curta durada, d’entre 1 i 2 mesos, incloent la part teòrica i les pràctiques, i, en el cas del comerç, es fan coincidir amb les campanyes d’estiu o Nadal, aprofitant que el sector necessita reforços.

Aquest projecte està cofinançat per


Consorci del barri de la Mina