Atenció ciutadana

Atenció presencial sense necessitat de cita prèvia:
De dilluns a dijous de 08:30h a 14:00h i divendres de 08:30h a 13:30h
Telèfon de contacte: 934620020
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

A mig matí ja arriba l’aroma d’escudella als carrers propers al carrer del Mar del barri de la Mina, on l’Associació de dones Adrianes té la seva seu. Abans de les 8 del matí les primeres d’elles ja han començat a feinejar i a preparar la cuina improvisada que munten davant del seu local. Una carpa, dues taules llargues, una cuina de gas butà d’aquelles portàtils que es fan servir per fer la paella, però, en lloc de paella, aquí hi ha una enorme olla de 100 litres de capacitat. No cal dir que la logística ha anat millorant any rere any, des que van començar ara fa cinc anys. L’escudella de Nadal de les Adrianes ja és una tradició al barri que tothom l’espera, el darrer dijous abans de Nadal. És un acte de solidaritat i de bona convivència veïnal.

.

 

El dia anterior ja es van organitzar per anar a comprar tot el que es necessita i per netejar i preparar les verdures que avui, juntament amb la resta d’ingredients, estan fent xup xup durant 5 hores. En total hi han posat:

 • El tall
  3 gallines tallades a quarts
  8 ossos de pernil
  8 ossos de vedella
  5 ossos blancs
  4 quilos de vedella de la peça del conill que és la més melosa
  1 quilo de cansalada virada
  6 botifarres blanques
  6 botifarres negres
  1 xoric

     

 • La pilota (n’han sortit 15)
  4 quilos de carn picada (barreja de vedella i porc)
  1 dotzena d’ous
  1 cabeça d'alls 
  Julivert
  Pebre negre
 • Les verdures
  1 col
  1 àpid
  1 quilo de pastanagues
  7 xirivies
  4 naps
  3 porros
  4 quilos de patates
  4 quilos de cigrons crus que han estat 24 hores en remull
  120 litres d’aigua
  sal
 • La pasta
  3 quilos de galets.
 • Pressupost: 350€

       

I, molta estimació tal com apunten totes. L’Alicia, la Manuela, l’Ester, la Pilar, la Maria, l’altra Maria, la Isabel, la Paqui, l’Antònia, l’Ana, la Carla i l’Àngels, treballant totes en col•laboració i bona entesa, cadascuna assumeix el seu paper sense que calgui assignar-lo, fent allò que millor sap fer i contribuint a l’èxit final. Perquè això ho fan per al barri i la seva gent. La presidenta de l’Associació, l’Àngels Rosell, explica, que tot va venir per les ganes d’introduir una tradició tan catalana com és l’escudella de Nadal que, a més, és símbol de germanor, comunitat i generositat. Assegura, que “especialment en l’actual situació de crisi i de molta dificultat per una gran majoria, la nostra escudella és una manera de donar ànims i transmetre la idea de que les coses canviaran i que per això no podem caure en el desànim”. I, afegeix que, “el més important de tot és demostrar que tenim força i que cal continuar treballant per una societat més justa. On la dona hi té un paper fonamental com a pal de paller”.

       

L’olla continua bullint, i els qui passen pel davant es pregunten que s’hi fa tot ensumant la bona olor. A tothom se’l convida a passar més tard, cap a la una del migdia, a menjar un bon bol d’escudella de galets i carn d’olla, que vindrà acompanyada d’un got de vi, polvorons, un tros de la coca que ha fet el marit de la Mercedes, bombons, cava i cafè. I, així, és. Poc després de la una es comença a repartir escudella calenta que concentra la gent al voltant de la taula de les Adrianes i revifa per dins i per fora, en aquest dia de finals de desembre que, a la Mina, porta l’inici de les festes de Nadal.

Més tard, dins la seu de l’entitat es reuneixen les dones Adrianes al voltant d’una taula de Nadal, molt ben parada i guarnida. I, aquest any, les acompanyarà, un cop més, l’actriu i gran amiga, Montserrat Carulla, la historiadora Isabel Segura, autora del llibre Dones de Sant Adrià. Itineraris històrics, i la també historiadora i militant feminista, presidenta de l’Institut Català de la Dona, Marta Selva. Les dones Adrianes treballen tot l’any en projectes de sensibilització i iniciatives que contribueixin a millorar la nostra societat des de la perspectiva de la dona, en temes d’igualtat, drets fonamentals, ecologisme, infància, l’educació...

     

Consorci del barri de la Mina