Atenció ciutadana

Atenció presencial sense necessitat de cita prèvia:
De dilluns a dijous de 08:30h a 14:00h i divendres de 08:30h a 13:30h
Telèfon de contacte: 934620020
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

El mes de novembre és un mes de reivindicacions i sensibilització pels drets i el respecte dels infants i les dones. D’una banda, el dia 20 se celebra el dia internacional dels drets del infants i el dia 25, el dia mundial contra la violència vers les dones. I, al barri de la Mina les seves entitats i serveis organitzen cada any un seguit d’actes commemoratius per fer difusió dels principis de la Convenció sobre els drets dels infants adoptada aquest dia de l’any 1989 per les Nacions unides i referendada per gairebé tots el països del món, i continuar la lluita i la denúncia de les agressions de tota mena contra les dones.

 

.

 

Dissabte, 24 de novembre, es va celebrar al parc del Besòs la Festa dels drets dels infants, aquest any centrada en el dret a la igualtat. Es tracta d’una festa organitzada comunitàriament per totes les entitats del lleure i els diversos serveis dedicats a la infància: Casal Infantil, La Capsa dels Jocs, Espai Jove, Fundació Pere Closa, Grupo Unión, Serveis Socials, i els serveis educatius de l’ajuntament, que compta amb la col•laboració de l’empresa del TRAM. El parc del Besòs es va transformar en el gran joc del món dels països de: les discapacitats, del gènere, de les cultures, de les creences, i on, fins i tot, hi havia una illa deserta. Tothom que hi va participar, més d’un centenar de persones entre infants, joves i grans, va rebre un passaport a l’entrada del parc per poder viatjar i visitar cadascun d’aquests països i viure l’experiència de que malgrat ser diferents tots i totes som iguals i tenim els mateixos drets. En completar totes les proves que calia passar en arribar a cadascun dels països, els participants van recollir el seu premi. La festa va acabar amb l’actuació d’un grup d’animació.

Podeu donar-li una ullada entrant al següent enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=Grq3V0UUbiw

   

   

Les Nacions unides consideren infant, tota persona menor de 18 anys i, per tant, els estats li han de garantir els drets establerts en la Convenció. Es tracta de drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals, que s’agrupen en quatre principis bàsics, que són: el principi de no discriminació, el de defensa del millor interès de l’infant, el dels drets a la vida, a la supervivència i al desenvolupament, i finalment, el del respecte per a les opinions de l’infant. La Convenció aplica a la infància la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides la qual considera que tot individu és titular dels drets i llibertats que s’hi reconeixen sense distinció de cap mena, ja sigui de raça, color de la pell, sexe, llengua, credo, opinió política, origen nacional o social, possessió de propietats, naixement o altra condició. En el cas dels drets dels infants, a més dels ja esmentats, se’ls reconeix el dret al seu nom i a la seva identitat, a ser educat pels seus pares en el si d’una família i a mantenir una relació amb ambdós progenitors, encara que estiguin separats. La Convenció obliga als estats a permetre que els pares puguin exercir les seves responsabilitats com a tals.

Violència de gènere
D’altra banda, la comunitat de la Mina es mobilitza cada nou 25 de novembre contra la lacra social que és el maltractament i les agressions de tota mena contra les dones. A Catalunya aquest 2012, són 14 les dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles i 43 a tot l’estat espanyol. Però, la violència masclista a Espanya, segons dades d’algunes de les associacions que lluiten per la igualtat i el respecte entre homes i dones, afecta a més de dos milions de dones que diàriament estan sotmeses al maltractament sistemàtic per part dels homes que suposadament les estimen. I, només entre un 15 i un 18% ho denuncien. Només una de cada 6 dones mortes aquest any havia denunciat la situació. Tristament, la violència no ha disminuït, però, sí les denuncies, i han augmentat les causes arxivades i les denegacions d’ordres d’allunyament. És per això, que les tres associacions de dones del barri, les Iris, les Alfa Costura i les Adrianes surten al carrer amb els seus tallers de manualitats i les seves propostes de reflexió per mantenir la sensibilització per aquesta causa. Les acompanyen com en cada nova edició l’equip d’assistentes socials dels Serveis socials del barri i membres del departament de polítiques d’igualtat de l’Ajuntament, amb la seva regidora delegada, Irene Aldabert, al capdavant.