El Consorci del barri de la Mina i l’empresa Hoteles Catalònia han signat un conveni de col•laboració de pràctiques professionals no laborals per fomentar la formació i l’experiència laboral de persones en procés d’inserció al mercat de treball. Els primers quatre candidats, tres nois i una noia, faran les seves dues setmanes de pràctiques, entre els dies 19 i 30 de novembre, en quatre establiments que la cadena hotelera té a Barcelona. Es tracta d’hotels de quatre i tres estrelles estratègicament ubicats en les zones més històriques, comercials i turístiques de la ciutat i que reben clients d’arreu del món. La formalització del conveni ha estat possible gràcies al servei de Prospecció d’empreses de l’Àrea Social del Consorci, ...

.

 

... que treballa directament amb les empreses per aconseguir la seva col•laboració i ampliar, així, l’oferta de pràctiques per a les persones que segueixen itineraris de formació i inserció a través de la Xarxa de serveis sociolaborals creada pel Consorci d’acord al Pla de Transformació.

Des del departament de recursos humans d’Hoteles Catalonia, amb una llarga experiència de col•laboració amb escoles d’hosteleria i turisme, i programes d’inserció laboral, valoren molt positivament l’oportunitat que representa per a les persones que busquen feina, poder desenvolupar els coneixements adquirits integrant-se durant el període de pràctiques en els seus equips de treball. D’altra banda, per a l’empresa també és una bona via per seleccionar personal. Ja que en el cas que la persona demostri tenir capacitat de treball i una bona actitud per la feina, s’inclou en la borsa de treball de l’empresa i, més endavant, es pot comptar amb ella per cobrir substitucions.

Les quatre persones que formen part de la primera promoció d’aquest programa de pràctiques hauran d’adaptar-se a l’organització i les normes de l’empresa i faran feines de cambrer/a de pis (fer llits i la neteja de les habitacions, lavabos i espais comuns de l’hotel) sota la supervisió de la figura de la governanta i el director de cada hotel. L’empresa per la seva banda, els equiparà amb el material i la roba necessàries per treballar. Per cadascun dels treballadors es fa un acompanyament i un seguiment setmanal, a través d’una tutoria compartida entre els responsables tècnics de la Xarxa d’inserció sociolaboral del Consorci, i la direcció hotelera. La tutoria també serveix per millorar o corregir el procés d’adaptació i resoldre possibles incidències. L’experiència i l’informe de valoració final són un element més a incorporar després, en el currículum laboral de cada treballador de cara a continuar la recerca de feina.

Curs teòric de formació en competències
Abans, però, d’arribar al període de dues setmanes de pràctiques, tots han seguit un curs teòric de formació en habilitats sociolaborals i competències transversals, organitzat pels dos serveis de la Xarxa d’inserció del Consorci que hi han participat: Itineraris de dones i Apropa’t a la feina, orientats a dones i a nois joves amb dificultats per trobar feina per falta de formació i experiència laboral. El curs es va fer durant el mes d’octubre, passat, i entre els seus objectius hi ha prendre consciència de la importància de la imatge personal, definir les competències necessàries per mantenir una feina, adquirir coneixements de comunicació verbal i no verbal, i ser conscients del capital d’habilitats i competències que es tenen per millorar-lo. A l’hora que es treballen qüestions sobre autoestima, seguretat en un mateix, autocontrol i autonomia. Així com, puntualitat, responsabilitat i motivació per la feina. El curs teòric té una durada de 20 hores i les pràctiques laborals seran de 50 hores, distribuïdes en setmanes de dilluns a divendres i jornades de 5 hores en horari de 9 del matí a 2 de la tarda. El fet d’assignar un hotel diferent a cadascun dels treballadors i no concentrar-los tots en un de sol, contribueix a agilitzar el procés d’adaptació de la persona en pràctiques i la seva integració en els equips de treball de l’hotel.

Joves amb ganes de treballar i bona actitud
Els serveis sociolaborals del Consorci fan la selecció de les persones que faran les pràctiques en base a criteris de competència, el grau d’aprofitament del curs teòric i les seves valoracions pel que fa al saber estar, les ganes de treballar i l’actitud dels candidats. Tot i que la feina de cambrera de pis als hotels és eminentment femenina, mica en mica, segons expliquen des del departament de recursos humans d’Hoteles Catalonia, també s’hi van incorporant homes. En el cas de les quatre persones que comencen les practiques aquest mes, així es constata, ja que tres són nois joves -dos d’ètnia gitana i un marroquí-. Es pot dir, doncs, que, tot i no ser un objectiu específicament buscat, també es promou la igualtat entre sexes i es trenquen esquemes i prejudicis, precisament en comunitats com, la marroquina i la gitana on socialment els rols femení i masculí estan molt establerts.

Hoteles Catalonia és una cadena hotelera que treballa arreu del món i que, només a la ciutat de Barcelona, té 22 hotels de gamma alta, localitzats en les zones de més interès pel turisme i el sector empresarial. Com és el cas del recentment inaugurat, el passat mes de setembre, Hotel Catalonia Fira situat a la plaça Europa de l’Hospitalet per donar servei a les convencions i fires que anualment se celebren a Fira Barcelona. En el seu catàleg hi ha des dels hotels més moderns de nova construcció, com el Catalonia Fira, a antics palauets del segle XIX al barri gòtic que són patrimoni artístic de la ciutat comtal, passant per edificis del centre històric d’estil modernista.

Aquest projecte està cofinançat per

Consorci del barri de la Mina