Una bona part de les històries explicades a través del cinema passen a formar part de l’imaginari col•lectiu de les societats, d’aquí l’interès en organitzar un cicle de cinema que mostri models positius de dona en contraposició als estereotips creats des de la perspectiva masculina, que atorga als personatges femenins rols secundaris com a simples comparses del protagonista.
.
Espai Jove, servei juvenil del Consorci del barri de la Mina, organitza per segona vegada un Cicle de cinema amb l’objectiu de crear un espai de reflexió i debat. En aquest cas sobre el món de la dona, a partir d’unes imatges “que –tal com expliquen els organitzadors- ens interpel•len sobre les nostres conductes, prejudicis i silencis, i ens insisteixen perquè pensem noves formes de mirar i de mirar-nos, de relacionar-nos i de reconèixer-nos en la diferència”. El cicle consta de sis pel•lícules que es projectaran tots els dimecres entre el 20 d’octubre i el 24 de novembre a l’Espai Cultural Font de la Mina a partir de les 18.30 h. Cada sessió compta amb la participació d’una entitat o servei relacionat amb el món de la dona que aportarà un valor afegit al debat.
Reflexió i participació
Aquesta iniciativa té més d’un objectiu. D’una banda, segons els organitzadors es tracta de plantejar “una visió més plural i menys estigmatitzada de la dona tenint en compte la seva condició de mare/treballadora/subjecte discriminat, donant l’oportunitat de parlar sobre qüestions de distinció de gènere”. Per un altre costat, presentar pel•lícules que “surtin dels referents marcats pel cinema dominant, donant major protagonisme a les dones y homes cineastes que amb la seva manera de fer i d’interpretar el llenguatge cinematogràfic ens ofereixen pel•lícules amb les que ens sentim més lliures i que ens permeten conèixer els desitjos i les experiències d’altres dones”. I, finalment, hi ha l’objectiu de “potenciar la col•laboració entre associacions i entitats del barri en un projecte comú”.
A l’hora de plantejar el tema de la “Feminitat a través del cinema”, es parteix de que el cinema com a part de la industria de l’espectacle és “transmissor de representacions, idees i estereotips”. I, que “els estereotips de gènere són construccions culturals que estableixen un model estàndard de ser dona i un altre diferent de ser home, d’acord a una visió tradicional/patriarcal o si més no tòpica a través de la qual a cada un se l’identifica amb unes actituds i unes característiques determinades”. La mirada masculina en el món del cinema està darrera la càmera, en el personatge principal de la narració i en l’espectador tipus al qual es dirigeix el producte cinematogràfic. Així doncs, el rol que s’assigna a la dona és el comparsa afectiva del protagonista masculí, com a objecte del seu desig, rival d’altres dones o víctima d’agressions. Encasellada en la dona histèrica, capritxosa, dolenta o limitada al seu paper de mare i mestressa de casa pendent a tothora del marit que, en canvi, té una vida plena, atrafegada i fins i tot excitant que porta el fil narratiu de la història.
Programa del cicle
Tots els passis de pel•lícula són en dimecres a partir de les 18.30h, al segon pis de l’Espai Cultural Font de la Mina del carrer Ponent, 21-25.
- Maltractaments (20 d’octubre). “Te doy mis ojos” (2003) pel•lícula espanyola de la directora Iciar Bollaín, que té per protagonistes Laia Marull i Luis Tosar. Amb la participació del Grup de Dones Iris, encarregades de presentar el tema i plantejar el debat.
- Prostitució (27 d’octubre). “20 centímetros” (2005) pel•lícula franco-espanyola del director Ramon Salazar, amb Mónica Cervera en el paper protagonista, Pablo Puyol, Rossy de Palma i Pilar Bardem, entre altres.
Participaran: Mossos d’Esquadra.
- La dona i el món laboral (3 de novembre). “En Tierra de Hombres (North Country)” (2005) pel•lícula nord-americana del director Niki Caro amb Charlize Theron de protagonista i France McDormand, Richard Jenkins i Sissy Spacek.
Participaran: Associació Dones Adrianes.
- L’amor i la sexualitat de la dona (10 de novembre). “XXY” (2007) pel•lícula argentina de la directora Lucía Puenzo, amb Inés Efron de protagonista i Ricardo Darín, Valeria Bertuccelli i Martín Piroyansky.
Participarà: Infermera de l’Hospital de Lleida Arnau de Vilanova.
- La maternitat (17 de novembre). “Juno” (2007) pel•lícula nord-americana del director Jason Reitman amb Ellen Page en el paper de Juno, Olivia Thirlby, Michael Cera, Jennifer Garner i Jason Bateman.
Participaran: Creixem Junts.
- Bellesa, imatge ...: els estereotips de la dona (24 de novembre). “Las mujeres de verdad tienen curvas (Real womem have curves)” pel•lícula nord-americana de la directora d’origen colombià, Patricia Cardoso, amb Ámerica Ferrera, Lupe Ontiveros, Ingrid Oliu i Brian Sites.
Participaran: Joves d’Espai Jove.