A través de la Xarxa de Serveis Sociolaborals del Consorci de la Mina disset persones del barri han trobat feina en el Projecte Impuls-Treball llançat pel Govern de la Generalitat en col•laboració amb els ajuntaments, que estableix la concessió de subvencions a les entitats locals per a la creació de plans extraordinaris d’ocupació.
.
Pel que fa a l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, l’anomenat Pla Montilla, ha suposat la creació d’un total de 79 nous llocs de treball -entre els que hi ha els disset per a persones de la Mina- el Govern és fa càrrec dels sous i de la formació dels nous treballadors, i cada ajuntament assumeixen el cost del desenvolupament del projecte en el seu municipi. Les 79 persones que ara treballen gràcies a aquest pla extraordinari, formaven part la llista d’aturats que tenia Sant Adrià el mes de febrer passat, quan en va posar en marxa el projecte, un total de 3.557 (el 20,7 per cent de la població activa).
El mes de maig l’administració va fer la selecció entre els inscrits a les llistes de l’Oficina de Treball de la Generalitat (OTG) que complien els requisits del Pla. Havien de ser persones registrades a l’OTG amb una antiguitat mínima de sis mesos, que no estiguessin cobrant la prestació o els quedés un mes per exhaurir-la, i no haver estat en els plans d’ocupació dels darrers dos anys. Es donava preferència als treballadors que havien tingut formació prèvia en l’especialitat que es demanava, als joves de fins a 30 anys, discapacitats i perfils de risc d’exclusió. En la contractació es va buscar la paritat entre el nombre de dones i homes i es va deixar a criteri de l’OTG que un 5 per cent dels llocs de treball no corresponguessin al perfil establert.
El mes de juliol van començar els cursos de formació en riscos laborals a que obliga el pla i que havia de cobrir el 30 per cent de la jornada laboral de cada empleat. I, a finals d’agost es van incorporar als seus llocs de feina que cobriran fins a principis de gener. La contractació s’ha fet per sis mesos no prorrogables, i segons els termes de la subvenció el cost total de mitjana per persona de tot el pla municipal no pot superar els 7.000 euros. Hi ha tres nivells de contractació, amb uns sous que van dels 590 als 710 euros al mes.
Treballar a la Mina
Al barri de la Mina hi ha empleades quatre persones del pla extraordinari que treballen al Consorci: dues a les oficines del propi Consorci i les altres dues en la seva brigada de neteja i manteniment. El Projecte Impuls-Treball especifica tres sectors d’activitat laboral dins l’àmbit local: l’eficiència energètica i les energies renovables; la rehabilitació d’habitatges, edificis i equipaments públics; i les tecnologies de la informació i la comunicació. A la Mina els llocs de treball creats es corresponen als dos darrers sectors: la rehabilitació i les tecnologies de la informació.
El Pla de Transformació que es dur a terme al barri des de l’any 2000, genera informació i documentació que cal gestionar amb criteris d’efectivitat per facilitar-ne l’organització, classificació i catalogació, i al mateix temps facilitar-ne la seva consulta, minimitzant l’espai d’emmagatzematge i l’impacte mediambiental a través d’un procés de digitalització. D’altra banda, la pròpia vida associativa, sociocultural i esportiva del barri demana d’espais públics on desenvolupar les seves activitats, que en aquest cas es beneficien d’aquest pla que contempla la rehabilitació d’aquests edificis en un dels seus sectors d’activitat.
I, pel que fa als llocs de treball gestionats per la Xarxa de Serveis Sociolaborals del Consorci per al Projecte Impuls-Treball es tracta de disset persones que han seguit els processos d’inserció sociolaboral que s’inicien al SIOL (Servei d’informació i Orientació Laboral) de la Mina i continuen amb els itineraris d’inserció de la Xarxa laboral (Club de Feina –formació i autonomia en la recerca-, Apropa’t a la Feina -per a joves sense experiència laboral-, Itineraris d’inserció Dones –per a dones-, Accés –malalts mentals- i Situa’t –drogodepenents-).