Atenció ciutadana

Atenció presencial sense necessitat de cita prèvia:
De dilluns a dijous de 08:30h a 14:00h i divendres de 08:30h a 13:30h
Telèfon de contacte: 934620020
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

 Es posa en marxa una campanya de sensibilització per a la prevenció del Virus de la Immunodeficiència Humana (VHI) causant de la SIDA, que llança la Fundació Art Aids i en la qual  participen algunes entitats i serveis del barri de la Mina, entre elles el Consorci i cinc dels seus serveis. La campanya s’inicia el proper dimarts, dia 1 de desembre, dia internacional de la SIDA (Síndrome d’Immunodeficiència Adquirida), amb la inauguració de l’exposició “Mirant des de Fora” que aplega els treballs de vint artistes plàstics, exposats en nou espais diferents de la ciutat de Barcelona.

.

 

 

 

La mostra d’obres va acompanyada de visites organitzades i tallers sobre la prevenció del VIH.

 

 Pel que fa al barri de la Mina, dijous, dia 3 de desembre, se celebra l’acte inaugural de la campanya amb la representació de l’obra de teatre “Que sí, vida!” que planteja una sexualitat afectiva, interactiva i divertida sense oblidar la prevenció de les malalties sexuals i, en concret, del VIH i la SIDA. Aquest dia també es presentarà el Llibre Gran de la prevenció. Es tracta del recull de les aportacions fetes pels equips de treball de la Mina sobre el problema de la SIDA a través de l’expressió artística, cadascun des de la seva perspectiva i singularitat. Després de os mesos llibre quedarà dipositat a l’Espai Cultural Font de la Mina un cop completi el seu recorregut per setze entitats, serveis i associacions que l’ompliran de contingut.
Paral•lelament, hi haurà organitzades visites per a grups a les obres exposades a Barcelona (Arts Sant Mònica, Casa Elizalde, Espai UBÚ, hospital del Mar, Museu d’Art Contemporani de Barcelona-MACBA , Fundació Suñol-Nivell Zero, Palau de la Virreina i Palau Robert. A l’hora que, a la Mina, es faran tallers formatius per a educadors i educadores sobre sensibilització en la prevenció del VIH.

 

El treball previ per a la preparació de la campanya ha implicat ja diversos serveis i entitats del barri de la Mina (Serveis Socials, El Local, Situa’t, CAS La Mina, Ràdio La Mina, Centre Cultural Gitano, Espai Jove, l’Espai Cultural i el mateix Consorci) que s’ha llançat a plasmar a través del llenguatge dels colors i les formes el drama humà de la SIDA, la importància d’estar atents a la prevenció i disposar de la informació correcta per evitar el contagi i la malaltia. Una malaltia que pot ser mortal, tot i que als països desenvolupats es pot convertir en crònica gràcies al tractament amb antirretrovirals i de les malalties derivades de la immunodeficiència de l’afectat. Però als països subdesenvolupats és una terrible epidèmia.

 

 Persones darrere les xifres
Uns 33,4 milions de persones al món estan infectades amb la SIDA. Durant el 2008, van morir uns 2 milions de persones, una xifra molt similar a la del 2007, del que se’n pot deduir una certa contenció. I el nombre de noves infeccions, el 2008, es va mantenir estable en 2,7 milions respecte l’any 2007, i una disminució en relació al 2001. Però, cal recordar, que l’any passat uns 430.000 nens i nenes van néixer ja infectats amb el virus, i 2,1 milions de menors de 15 anys conviuen amb la SIDA, un 40% del total. Des dels anys 80, quan va aparèixer, gairebé 60 milions de persones s’han infectat i 25 han mort. L’Àfrica subsahariana és la regió del món més afectada i la que pateix l’epidèmia amb més duresa. Només aquí hi ha el 67% de tots els afectats i el 91% dels infants infectats pel virus. En aquesta zona del món ha mort el 72% del total dels morts per SIDA i la plaga continua, l’any 2008 gairebé 2 milions de persones es van infectar i ja té 22,4 milions de persones que viuen amb el virus.

 

Consorci del barri de la Mina