La Mina

Reordenació del antic polígon industrial en zona d'habitatges (al fons de la imatge, en primer terme la nova escola).  

  

El jurat destaca el caràcter integrat de la transformació al barri

 

El Pla de Transformació del barri de la Mina ha rebut el Premi Nacional d’Urbanisme que concedeix el Ministeri d’Habitatge. El mes de desembre passat la ministra, Carme Chacón i, presidenta del jurat, va donar a conèixer el pla d’ordenament urbanístic que s’ha distingit amb aquest guardó i que ha correspost al presentat pel Consorci del barri de la Mina, en la convocatòria del 2006. Està pendent que es decideixi el dia en que es farà l’acte oficial del lliurament del premi.

 

El jurat ha valorat “el caràcter integrat de l’actuació” sobre el barri de la Mina, exponent dels barris marginals sorgits els anys seixanta al voltant de les grans ciutats. Considera que l’ordenament urbanístic projectat “es recolza en un Pla Especial de Reordenació i Millora d’alta qualitat tècnica”, obra de l’estudi dels arquitectes Sebastià Jornet, Carles Llop i Joan Enric Pastor. En el seu informe es destaca l’aposta per una rambla central. Així com tot el treball de rehabilitació dels habitatges, la construcció de nous pisos socials i la dotació de nous equipaments públics. Tot plegat -indica el jurat- “per promoure la cohesió social i la sostenibilitat ambiental i econòmica del barri”.

 

La presentació del Pla de Transformació al premi del Ministeri va comportar l’elaboració un extens dossier on es descriuen pas a pas cadascuna de les fases del desenvolupament del Pla des de la seva concepció a finals dels anys 90 fins als resultats obtinguts a dia d’avui. L’exposició detallada feia especial atenció al caràcter transversal de conjunt de projectes, on les actuacions urbanístiques i socials estan estretament lligades i coordinades.

 

La Mina

Instal·lació d'ascensors als edificis de la Mina Vella. 

 

Un canvi profund, urbanístic i social
El canvi profund sobre la Mina està suposant una reordenació del territori amb zones que canvien la seva tipificació, passant d’industrial a residencial o d’equipaments. El principal objectiu urbanístic és l’obertura física del barri, amb un nou tramat de carrers a l’entorn de la nova rambla que facilita la circulació interior de les diferents àrees (Mina Vella, Mina Nova, i l’antiga zona industrial transformada ara en habitatges), i –també molt important- amb els barris veïns i de l’altra banda del riu Besòs. Aquest va acompanyat de diversos treballs de millora en els edificis (instal•lació d’ascensors i rehabilitacions d’escales i porteries), construcció d’habitatge social al costat de les noves promocions de pisos del sector privat, dignificació de l’espai públic i dotació de nous equipaments i serveis (biblioteca, zona esportiva, centres escolars, parròquia, escola bressol, comissaria dels Mossos d’Esquadra i Centre d’Atenció Primària).

 

Però, la veritable transformació ve del vessant social. Així es feia constar en el dossier de presentació del Pla de transformació al Premi d’Urbanisme i que el jurat ha reconegut en el seu informe. La Mina ja no és el barri retratat a les cròniques de successos dels diaris dels anys 70 i 80. La Mina ja és avui un barri normalitzat en molts aspectes i en vies de normalització en aquells que demanen major atenció i un treball a més llarg termini. Els programes d’inserció sociolaboral han obtingut resultats: més de 2.700 persones se s’han beneficiat i 1.763 han trobat feina. L’ampliació de serveis destinats a les famílies ha contribuït a conciliar la vida laboral i familiar, i a facilitar l’accés de la dona al món del treball, que en conseqüència ha contribuït a millorar les economies domèstiques. Important és també la tasca d’atenció al col•lectiu drogodepenent i un apartat especial és el dedicat a la sensibilització mediambiental, la convivència i el civisme.

 

Consorci del barri de la Mina
.