Atenció ciutadana

Atenció presencial sense necessitat de cita prèvia:
De dilluns a dijous de 08:30h a 14:00h i divendres de 08:30h a 13:30h
Telèfon de contacte: 934620020
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

ZONA JOVE CONNECTA LA MINA AMB L’ENTORN

 

Zona Jove es defineix com aquell servei que s’adreça al conjunt de joves del barri de La Mina, d’edats compreses entre els 12 i els 25 anys, oferint-los un seguit de propostes d’activitats lúdico-culturals que possibiliti la màxima participació d’aquest col•lectiu en el procés de transformació social del barri.

 

En aquest sentit, entén que són joves del barri aquells que viuen però també els que estudien, treballen o es relacionen al barri; i vol adreçar els seus esforços a fer que el conjunt del barri i les seves propostes siguin atractius per als joves que no tenen vinculació a cap entitat o servei.

 

Zona JoveUn primer temps de consolidació de la seva presència al territori, ha permès conèixer les característiques i interessos de la població jove, establir mecanismes d’informació i comunicació amb els joves, oferir suport a l’autogestió d’iniciatives juvenils, crear mecanismes de participació juvenil i elaborar programes específics d’acord als interessos copsats, facilitar l’accés dels joves als recursos i propostes del territori (socials, educatius, laborals...).

 

Tota aquesta tasca no hagués estat possible sense un acostament constant al conjunt d’entitats juvenils del barri de La Mina (en especial a l’IES Fòrum 2004 que des de l’any 2006 acull el punt d’informació juvenil), sense oblidar la resta d’entitats, institucions i col•lectius de l’entorn, de l’altre marge del riu Besòs i de Barcelona. Això, amb independència dels sectors de població en què centressin la seva activitat, doncs s’ha mantingut clara la idea que la comunitat és una i que la població jove ha de ser un dels motors de futur fonamentals del barri.

 

Un altre dels objectius de Zona Jove és recollir propostes d’interès cultural i social fetes per particulars o associacions i oferir-les als nois i noies del barri; ser porta d’entrada d’iniciatives juvenils foranes. Un exemple significatiu és la proposta d’una activitat fotogràfica anomenada “Una mirada a La Mina” proposada per dues psicòlogues socials voluntàries que ha derivat en un seguit de nous projectes de col•laboració on s’inclouen:

 •  Un llibre amb fotos i opinions realitzades pels joves.
 • Una exposició a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, prevista per la propera primavera, i visita dels joves als laboratoris i departaments.
 • La itinerància de l’exposició abans esmentada (Centres Cívics, IES, etc).
 • La participació en el  projecte europeu “Signs of the city” 

 

Els objectius de Zona Jove s’ha materialitzat, doncs, en un munt de col•laboracions interessants (un altre exemple és l’acord amb el Centre d’Assistència Primària oferint la possibilitat d’utilitzar l’espai de Pediatria per exhibir les fotografies i oferir unes xerrades sobre medicina amb la visita de les dependències del centre sanitari per complementar l’estada dels joves als laboratoris de la Facultat de Biologia).
L’exemple de l’esmentada activitat fotogràfica ens ha engrescat a crear nous projectes i intentar apropar-nos a nous espais on fer contacte amb més joves de La Mina.

A finals de setembre, es va parlar amb l’IES Manuel Vázquez Montalbán i l’Escola Túrbula, on hi ha una població important de joves de La Mina, per mirar si hi havia possibilitat de cedir-nos un espai i instal•lar un punt d’informació per poder tenir a l’abast un nombre més elevat de joves i conèixer les seves inquietuds. En aquests moments estem una hora setmanal a cadascun just en el moments que els alumnes surten de l’aula.

 

La proximitat als diferents IES ha trobat voluntat de treball conjunt. Properament col•laboraran cadascú dins de les seves possibilitats al “Festival de Teatre: BESMINA”, (facilitant-nos el contacte amb grups ja constituïts dins dels IES, en algun tipus de llenguatge artístic, o joves que vulguinZona Jove participar de la organització o espais per poder dur a terme el festival) que estem confeccionant juntament amb el Centre Cívic del Besòs, i TRANSformas, entitat sense afany de lucre especialitzada en teatre social. que coordinarà tota l’acció de la preparació i execució. Tot això coordinat amb els coordinadors pedagògics dels IES, i la integradora social de l’ IES M. Vázquez Montalbán.

 

S’està fent la gestió amb els responsables del TRAM per veure de quina manera ells poden formar part d’aquesta iniciativa, i ja s’està començant a compartir idees al respecte. És interessant aquest contacte amb el TRAM en aquests moments en que estan fent una campanya sobre civisme a tots els IES, campanya en la que Zona Jove pot tenir donar un cop de mà, suposant un enriquiment mutu.

 

Des de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, del Departament d’Ensenyament, ens va fer la proposta de poder acollir un jove del barri dins del “Projecte de Diversificació Curricular”. Aquest jove estarà fent pràctiques d’informàtica fins a finals de maig. En aquests moments està creant el nou blog de Zona Jove i serà l’encarregat d’anar actualitzant-lo una vegada estigui creat.

 

A banda d’aquests exemples apuntats, i del treball coordinat amb el conjunt dels serveis i programes del Consorci del Barri de La Mina, les coordinacions i el treball compartit de Zona Jove amb l’entorn va creixent:

 • Centre Cívic del Besòs, amb qui, a partir del mes de febrer formarem part del col•lectiu “Encuentro Urbano”, a més de la ja esmentada  organització conjunta  del Festival “BESMINA”.

 • Escola THAU i  Escola SIC de Barcelona, d’on han sortit grup de joves estudiants voluntaris, disposats a donar-nos un cop de mà en la organització de qualsevol tipus d’activitat.
 • Artibarri, xarxa catalana d’iniciatives creatives per al canvi social, on col•laborem amb el projecte europeu “Signs of the city”. Coordinat des del TEB del barri del Raval, també interessats en algun tipus d’intercanvi d’activitats amb joves dels dos barris.
 • Facultat de Biologia, després de setmana santa, on ens cedeixen el Vestíbul d e l’entrada de la facultat i l’aula magna per poder dur a terme l’exposició “Una mirada a La Mina”.
 • Normalització Lingüística de Sant Adrià del Besòs, que ens dóna el seyu suport i ens fa difusió de les activitats que es van fent.
 • Entitats i col•lectius juvenils que col•laboren desinteressadament en les propostes de Zona Jove:
  Col•lectiu Artístic Bacus, Casals de Joves d eLes Corts, Gràcia i Guinardó, Grup de Break Lunatiks, Esbart Dansàire Besós...
 • O un important nombre de suports en qualitat de patrocini:
  Caixa Layetana, ING edicions, Edicions 62, Benjumea, Sixconstructor i ACME, North Point, Barna-Arts, Montana Colors, Soly-Discau, Associació de Comerciants del Barri de La Mina... col•laboren amb diverses activitats organitzades des de l’inici d’aquest servei...

 

1 Joves de diferents barris de Barcelona, faran fotografies del que per a ells són els símbols del seu barri. Es farà una exposició l’octubre d’enguany al vestíbul de l’estació de metro de Universitat i també es penjaran les seves fotos a una plana web, que compartiran juntament amb els joves de les altres ciutats que participen en el projecte: Barcelona, Sofia, Londres i Berlín, amb la possibilitat de comunicar-se entre ells i compartir les experiències.
Consorci del barri de la Mina
.