Com pot una dona demanar auxili per violència masclista quan té al seu agressor prop d’ella? Enguany, amb motiu de la commemoració del Dia internacional per a l’erradicació de la violència contra la dona, 25 de novembre, les entitats de la Mina es van proposar donar a conèixer el senyal internacional que es pot fer amb la mà per fer saber que s’està en perill.
De manera que els dies previs al 25N es van organitzar activitats als grups de les diverses entitats i serveis per aprendre dos senzills moviments amb la mà que poden ser vitals. Primer, amb la mà oberta cara enfora, es col·loca el dit polze dins el palmell i a continuació s’amaga el polze amb la resta de dits de la mà, per formar un puny amb el dit gros dins.
Aquest és un senyal que té el seu origen en l’època del confinament -quan víctimes i agressors van quedar tancats a casa-. El gest amb la mà es va fer viral pel cas d’una noia nord-americana de setze anys segrestada per un home. La noia va poder ser rescatada perquè, mentre era en un cotxe amb el seu segrestador -parats en un semàfor- un motorista que va parar al costat va reconèixer el senyal i va avisar la policia.
De manera que, enguany, cartells i pancartes que després s’han preparat per anunciar el programa d’activitats d’aquests dies i mostrat durant la manifestació reivindicativa pel dret de les dones a sentir-se segures i respectades, han reproduït aquest senyal. Un senyal que cal que reconegui el conjunt de la ciutadania, perquè per a que sigui efectiu, no n’hi prou amb que només el coneguin les dones que un dia el puguin necessitar.
L’acte central a la Mina va concentrar al matí les entitats i les associacions de dones del barri a la plaça Maria Àngels Rosell amb activitats de sensibilització contra aquesta terrible lacra social. Al migdia es va llegir un manifest que assenyalava cadascuna de les diverses formes, cares i mitjans que té la violència de gènere, alhora, que proclamava el dret de tota dona a poder viure com vulgui, lliurement. I a continuació es va fer un minut de silenci per honorar totes les víctimes de la violència masclista. La manifestació pels carrers del barri es va fer a la tarda i va concentrar una bona representació de la xarxa comunitària del barri amb la participació de les famílies.
L’endemà es va fer un taller de defensa personal on més enllà d’aprendre i practicar estratègies de protecció, l’èmfasi es va posar en la importància del factor psicològic davant un possible agressor, per desmuntar la inicial situació de superioritat que pugui tenir aquest davant la víctima.
L’esgarrifosa xifra de feminicidis augmenta aquest 2024
No cal esperar al final de 2024 per saber que aquest any és el pitjor dels darreres pel que fa al nombre de dones assassinades per raó de gènere. Fins el 25 de novembre hi ha hagut a Catalunya 19 feminicidis: 16 dones i 3 criatures mortes. En el cas dels infants assassinats es coneix com a violència vicària la que s’exerceix contra els fills i filles d’una mare per causar-li dolor, per part d’un home que pot ser el pare, parella o ex-parella de la dona. La llei catalana defineix els feminicidis com els assassinats de dones per raó de gènere, que inclou també les induccions al suïcidi i els suïcidis a conseqüència de la pressió i la violència exercida cap a la dona.
L’Observatori de la igualtat de gènere, depenent de la Generalitat, recull també dades de les dones ateses als serveis d’informació i atenció a les dones, 17.452 només entre gener i juny. I la línia 900 900 120 d’atenció telefònica va rebre 8.712 trucades fins el mes d’agost. Aquest és un servei gratuït, confidencial que funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any.