Sant Adrià de Besòs es troba en el centre de l’escena artística internacional gràcies a la celebració de Manifesta 15, la Biennal Nòmada Europea. Aquest esdeveniment, que s’estén per diverses ciutats de la regió metropolitana de Barcelona, ha transformat les emblemàtiques Tres Xemeneies en un epicentre cultural i artístic.

 

Les Tres Xemeneies de l'antiga central tèrmica, un vestigi del passat industrial de Sant Adrià, s’han convertit en un símbol de renovació i adaptació al medi. Aquestes estructures, que abans representaven la indústria pesada, ara són un espai d’expressió artística i comunitària. La inauguració de Manifesta 15 en aquest lloc ha estat un moment històric, obrint les portes al públic per primera vegada.

Participació Ciutadana i Impacte Local

L’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, ha destacat la importància de Manifesta 15 com a motor de desenvolupament econòmic, cultural i mediambiental per al municipi. Els ciutadans de Sant Adrià tenen l’oportunitat única de gaudir d’un ventall de propostes artístiques gratuïtament, mentre que els visitants poden adquirir entrades per 15 euros.

 

  

 

A més de Sant Adrià de Besòs, Manifesta 15 es desplega per altres onze ciutats de la regió metropolitana de Barcelona: Badalona i Santa Coloma de Gramenet a l’entorn del Besòs; la capital, Barcelona; Cornellà, el Prat i l’Hospitalet al Llobregat; Sant Cugat, Terrassa, Sabadell i Granollers als Vallesos i Mataró al Maresme.

Activitats Destacades a Sant Adrià de Besòs

Durant la biennal Manifesta 15, Sant Adrià de Besòs acull una sèrie d’activitats interessants que no us podeu perdre. Aquest dijous mateix, dia 19 de setembre (18.30 h), Ràdio La Mina, en col·laboració amb l’Observatori de la Vida Quotidiana, fa un programa en directe des de les Tres Xemeneies obert al públic. Es parlarà de les principals reivindicacions socials liderades per dones al llarg de la història a l'entorn de la central tèrmica, des de la manifestació contra el polvillo negro de 1966 fins a l’actualitat. Hi participen Dones del Futur, Veus Gitanes i Cooperativa Gregal.

 

 

Altres esdeveniments que es faran al llarg d’aquests dos mesos de la biennal:

  • Exposicions d’Art Contemporani: Les Tres Xemeneies alberguen diverses exposicions d’art contemporani, amb obres de més de 90 artistes locals i internacionals.
  • Tallers i Xerrades: S’organitzen tallers interactius i xerrades amb artistes i experts en diferents disciplines artístiques, oferint una oportunitat única per aprendre i participar activament.
  • Espectacles en Viu: Hi haurà actuacions en viu, incloent-hi música, dansa i teatre, que es duran a terme en diversos espais de les Tres Xemeneies.
  • Rutes Guiades: Es poden fer visites guiades per les Tres Xemeneies, on es pot conèixer la història i la transformació d’aquest espai emblemàtic.
  • Activitats per a Famílies: També hi ha activitats dissenyades especialment per a famílies i nens, fomentant la participació de tota la comunitat.

Manifesta 15 no només és una exposició d’art, sinó també una plataforma per a la reflexió i la imaginació de futurs possibles. Les Tres Xemeneies són el punt de partida del clúster temàtic “Imaginant futurs”, que convida els visitants a explorar noves idees i projectes que podrien donar forma al futur de la regió. Aquest esdeveniment no només celebra l’art, sinó que també impulsa el desenvolupament i la renovació del municipi, convertint les tres xemeneies en un símbol d’esperança i possibilitat.

 

Consorci del barri de la Mina
Fotos: Helena Roig, Consorci i Arxiu