Es manté per avui, dilluns 8 d'abril, al migdia, la passejada i cerimònia del riu amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, però, es cancel·len els tallers que s'havien de fer a la tarda. Enguany, per primer cop a la Mina, hi havia organitzat un programa d’actes de commemoració de la festivitat, amb activitats obertes a tota la comunitat del barri.
Es tracta d’una iniciativa del Projecte Educatiu del barri de la Mina (pebMINA), que agrupa entitats i serveis de l’àmbit socioeducatiu.
El 8 d’abril, com a dia internacional del Poble Gitano, se celebra des que l’any 1971 va tenir lloc a la ciutat de Londres el primer congrés internacional d’aquest poble mil·lenari on, entre altres qüestions, es van acordar la bandera, l’himne, el romaní com a llegua comuna i es va establir el dia de la seva festivitat. Originari de l’Índia, el poble gitano va fer un llarg camí a través dels segles fins arribar a Europa durant l’Edat Mitjana. Els primers documents que donen testimoni de la seva presència al sud europeu són del segle XI i a Catalunya del segle XV, concretament, de l’any 1415. Actualment, al nostre país formen una comunitat de vuitanta mil persones i al conjunt d’Europa són dotze milions, que representen la minoria ètnica més gran de la Unió Europea.
Programa d’activitats
Al migdia, a un quart d’una (12.15 hores), es fa una passejada fins el riu Besòs per participar a la Cerimònia del riu, que s’iniciarà a les portes del Casal Cívic del barri, que hi ha al carrer de Ponent número 37. La cerimònia comença a la una del migdia organitzada per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC).
Es van haver d'anul·lar els tallers que s'havien de fer a la Rambla Camarón, a càrrec de diverses de les entitats i serveis que formen part de la xarxa comunitària del pebMINA. La Capsa dels Jocs -servei del Consorci- havia organitzat un taller de dibuixos representatius de la història del poble gitano, l’Associació Casal Infantil La Mina un amb fusta l’Atrapasomnis pel Poble Gitano, la fundació Pere Closa un de llengua romaní -l’idioma comú d’aquest poble-, la PES La Mina un mural participatiu i el servei Truquem a la Porta del Consorci una bunyolada popular.
És previst que aquestes activitats que no es van poder fer es tornin a programar en un altre moment, des qual se n'informarà.
D’altra banda, a un quart de set de la tarda (18.15 hores), a la Zona esportiva La Mina al carrer Arístides Maillol, es va jugar un Torneig de Futbol de les categories aleví masculí, infantil femení i amateur femení organitzat pel Club de Futbol Tramuntana La Mina.
Altres commemoracions de reivindicació del Poble Gitano
La història del Poble Gitano conté episodis ben tràgics i força desconeguts marcats pel rebuig social, la discriminació, la persecució i l’extermini massiu. La data del 8 d’abril coincideix amb el funest aniversari del genocidi de més de mig milió de gitanos i gitanes als camps de concentració nazis, l’any 1945, durant la Segona Guerra Mundial. A l’Espanya dels Reis Catòlics, Fernando VI va ordenar l’any 1749 la Gran Batuda, un empresonament indiscriminat i massiu que va afectar unes dotze mil persones, i fins l’any 1978 la Guàrdia Civil tenia ordres expresses de “vigilar escrupolosament els gitanos”.
Després del 8 d’abril, el calendari té marcades tres dates més relacionades amb el Poble Gitano:
El 30 de juliol, Dia de la Lluita contra l’Antigitanisme, en homenatge i record de les dotze mil persones gitanes, empresonades durant la Gran Batuda, ordenada pel rei catòlic i executada pel Marqués de la Ensenada.
El 5 de novembre és el Dia Internacional de la Llengua Romaní, establert així l’any 2015 durant la Conferència General de la UNESCO, com a resultat de la reivindicació i desig de justícia cultural, proclamats al congrés mundial de Zagreb l’any 2009, organitzat per la Unió Romaní Internacional. Així es protegeix un patrimoni lingüístic de la humanitat.
El 26 de novembre és el Dia de la Commemoració de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya. L’any 2020 la Generalitat, donant compliment a un dels principals objectius del IV Pla Integral del Poble Gitano (2017-2020) va commemorar els 600 anys de la seva arribada a Catalunya. Està documentat que el dia 26 de novembre de l’any 1415, Alfons V, en aquell moment duc de Girona i, més tard, rei d’Aragó, va signar a Perpinyà un salconduit en català per a Tomàs de Saba, fill d’Anthony de Saba de l’Índia, que anava de pelegrinatge a Santiago de Compostela. Amb aquesta commemoració es reconeix la cultura gitana com a part de la cultura catalana i la seva contribució a la història del país.