Un curs més la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB) ha inclòs l’actuació del Pla de Transformació del barri de la Mina (PTBM) com a matèria d’estudi en la seva assignatura d’Ordenament del Territori. Enguany, ens han visitat un grup d’alumnes del curs de grau i un del màster internacional, acompanyats per la professora, Velislava Simeonova.
Aquest cop, a més de la presentació per part del Consorci centrada en el PTBM i, especialment, en la intervenció social, hem pogut comptar amb la col·laboració del professor, Sebastià Jornet, que ha explicat els detalls del Pla Especial de Reordenació Urbanística desenvolupat per l’estudi d’arquitectes JLP, del qual ell n’és membre. Es tracta d’un pla, tal com explica en Jornet, que ha integrat aspectes socials, econòmics, culturals i urbanístics, i que ha portat un nou escenari d’habitabilitat al barri. Amb una intervenció radical sobre l’espai central, pensada -en paraules de Jornet- com un tall de tisores que després es recús; on es recicla el tramat original per generar noves condicions d’habitabilitat i un nou escenari flexible i obert. Que és fidel a tres principis motors que cerquen la renovació i la revitalització de la Mina, a través d’incorporar-hi centralitat, diversitat i intercanvi.
Promoció personal i desenvolupament comunitari
La intervenció urbanística del PTBM que executa el Consorci, i la intervenció social han anat de la mà des d’un primer moment. En el cas d’aquesta segona, l’actuació se centra en la formació i la capacitació per facilitar l’accés al mercat de treball de la població activa; el treball d’acompanyament a famílies, infants, adolescents i joves per a la seva plena autonomia; el desenvolupament de l’economia local; el recolzament a les entitat socioeducatives del barri; la millora de l’espai públic, el civisme i la convivència; així com la participació, el desenvolupament comunitari i la cohesió social.
El PTBM ha combinat l’urbanisme social que té en compte les necessitats de la comunitat i una aposta per: la participació d’aquesta comunitat en el desenvolupament del pla, el treball en xarxa, la flexibilitat, l’anticipació i l’adaptabilitat per aprofitar les oportunitats, així com la mediació.
Urbanisme social
En acabat de les presentacions, el grup va fer una ruta guiada pel barri per veure el nou tramat de carrers, els edificis d’habitatges pre i post PTBM i els nous equipaments, amb parada i visita especial a la Zona Esportiva La Mina. El director dels equipaments esportius del marge dret de Sant Adrià de Besòs, Juan Carlos Ramos, va explicar la funció social que té l’equipament al barri. Acull el Club de lluita -de llarga tradició i reconeixement esportiu a la Mina-, clubs de futbol, el de gimnàstica, creat pel medallista olímpic Gervasio Deferr- i el de boxa. Tots ells són una oportunitat socioeducativa per a infants i joves de la Mina. Ramos, en lluita, i Deferr, en gimnàstica, van ser companys als Centre d’alt rendiment esportiu i amics, i ara mentors per a les noves promeses. D’altra banda, la Federació Catalana de lluita té la seva seu en aquesta instal·lació, atrau equips de fora de diversos esports (bàsquet, handbol, voleibol...) que venen a entrenar i s’organitzen competicions nacionals i internacionals. Tot plegat contribueix a trencar l’estigma sorgit durant les dècades dels 80.
Estudi de la fragmentació urbana
Així mateix, de la mà de la Universitat de Barcelona, va participar en un seminari sobre el PTBM i el Pla Especial de Reordenament un equip de professors i investigadors d’aquesta universitat, i de les universitats de Balears i les Canàries. Formen part del grup de treball sobre “Fragmentació urbana i nous patrons socioespacials de desigualtat en el context postpandèmia”, especialistes en ciències socials, de la branca de la geografia, projecte finançat per l’Agència estatal de recerca.