L’Escola Cascavell va dedicar el Dia Escolar de la No Violència i la Pau, que se celebra el 30 de gener, a treballar a fons amb els seus alumnes la cultura de la Pau que és molt més que l’absència de guerra i baralles, tal com sovint queda reduïda en la concepció general. La data va ser triada coincidint amb el dia de la mort de Mahatma Gandhi i la iniciativa fou del poeta i educador mallorquí, Llorenç Vidal, l’any 1964.

 

 


Des dels més petits als més grans de l’escola, cadascú amb els materials i les activitats més escaients per a la seva edat van reflexionar què vol dir viure en la No violència i la Pau, i què hi podem fer cadascú de nosaltres per reforçar-la en els àmbits on convivim. Es tracta de familiaritzar-se i entendre plantejaments com l’amor universal, la igualtat real de les persones, la solidaritat i la defensa del respecte als drets humans. De conflictes n’hi ha i és normal que hi siguin, el que cal és saber resoldre’ls de manera pacífica i dialogada. Expressant les nostres opinions de manera tranquil·la, clara i honesta.


Activitats i tallers per a tothom


Aquest dia l’horari habitual de classes es desmunta i alumnes i mestres es barregen per explicar-se contes, debatre noticies, reflexionar sobre lectures i revisar la història. Als tallers es van elaborar diversos símbols amb els que representem la pau: el colom blanc, les mans unides, el cercle... i cadascú hi va afegir el seu missatge per la pau. La pau -diu l’ideari de la celebració d’aquest dia universal- ha de ser entesa com una pau positiva i un pacifisme actiu, perquè generalment, en tenim una idea superficial i pobre. La transformació passa per preparar la pau, educant-se en la pau i educant per la pau. Es tracta de reivindicar que encara som a temps de canviar la cultura de la imposició i la força per la del diàleg i la reconciliació.


Tota l’escola, conjuntament, va decorar el vestíbul del centre per a la tarda donar la benvinguda a les famílies que es van sumar a la celebració, construint entre tots un mural humà al pati amb la paraula PAU.

Consorci del barri de la Mina // Fotos: Escola Cascavell