Una delegació de l’Ajuntament de Sabadell s’ha reunit amb l’Àrea social del Consorci per conèixer de primera mà el Pla de transformació de la Mina, de cara a acabar de definir un projecte d’intervenció social que el nou equip de govern del consistori vallesà vol posar en marxa a la zona de Can Llobateres.
.
Es tracta d’una barriada situada al marge esquerra de la carretera de Sabadell a Mollet, a tocar d’un polígon industrial i d’un jaciment arqueològic del qual s’han recuperat fòssils de fa 9,5 milions d’anys. La situació actual de precarietat socioeconòmica que afecta aquest nucli d’uns 200 habitatges, és el que preocupa als responsables polítics i tècnics que estan preparant un pla de xoc, que enllaçaria amb anteriors intervencions públiques que van quedar interrompudes. L’actuació que s’està dissenyant vol poder arribar als diversos col•lectius, especialment, infants, joves i famílies, abordar qüestions de convivència i organització veïnal, i implementar programes de formació per a la població activa, de manera que es puguin millorar les condicions sociolaborals de la comunitat.
La col•laboració per part del Consorci es va centrar en presentar els diferents eixos del Pla d’Actuació Social amb intervencions en l’àmbit de la formació i la inserció sociolaboral, el desenvolupament econòmic local, la conciliació de la vida laboral i familiar, el treball per la participació i el desenvolupament comunitari, el suport que el Consorci dóna a les entitats del barri i als projectes de l’àmbit social i educatiu, els programes per la convivència i el civisme, i els de millora de l’espai públic i la seguretat. D’altra banda, es va destacar la importància que en el cas de Consorci ha tingut la constitució d’aquest amb el partenariat de les quatre administracions que el composen (Generalitat, Diputació de Barcelona i ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona). Una organització que li ha donat estabilitat, garanties de finançament i una temporalitat de llarg termini que li ha permès evitar la immediatesa amb que sovint es treballa en l’àmbit social i que dificulta poder planificar amb una perspectiva global i integral.
Treball adaptat a cada col•lectiu
En concret, hi va haver un interès especial per conèixer amb detall els projectes de La Capsa dels Jocs i l’Espai Jove. Els serveis que integren la xarxa d’inserció sociolaboral, la seva estructura i funcionament a través dels itineraris personalitzats de capacitació, així com el sistema de derivacions. I, el treball de suport a les comunitats de veïns que desenvolupa l’equip de juntes d’escala. Es tracta, aquesta última, d’una intervenció que cal fer replà per replà, buscant persones referents de la comunitat d’escala que s’impliquin per començar a estructurar una mínima organització per autogestionar temes com la recollida d’escombraries, la neteja comunitària o portar el control d’unes quotes mínimes per poder fer reparacions i manteniment.
El cas del Consorci pot servir de referent a d’altres casos on l’objectiu principal sigui una intervenció social de conjunt, sempre i quant es trobi la manera d’adaptar-lo a les seves pròpies particularitats, però, amb el denominador comú de comptar amb bons recolzaments i suports institucionals, a l’escala corresponent, que facilitin una actuació efectiva i pròxima. Així, doncs, al llarg de l’any han visitat el barri de la Mina per conèixer el Pla de transformació vuit universitats (Barcelona, Bèlgica, Estats units i França) i quatre delegacions institucionals nacionals i estrangeres.