Continuen a bon ritme les obres de construcció del nou Centre d’Atenció Primària La Mina, que ha de substituir l’actual a partir de finals de l’any vinent o durant el primer trimestre del 2017. Segons previsions del Departament de Salut de la Generalitat, l’estiu que ve l’obra estaria acabada i després vindrien els treballs d’equipament mèdic-tecnològic i de mobiliari. El govern ha destinat una inversió de 7,6 milions d’euros per construir l’edifici i 1,4 milions costarà equipar-lo.

 

 

.

 

El nou CAP s’ha dimensionat comptant que ha de donar servei a la població del barri de la Mina (9.724 habitants) i a la del nou barri de La Catalana (822 habitants), en total unes 10.500 persones, segons dades del darrer recompte estadístic de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs de gener d’aquest 2015. Està ubicat a la cantonada que fan l’Avinguda Manuel Fernández Márquez i els carrers Mar, del cantó Sant Adrià i carrer Mar del cantó Barcelona -una peculiaritat del nomenclàtor d’aquest barri-. De fet, el nou CAP es troba just al costat de l’actual ambulatori, que un cop fet el trasllat i buidat, es podrà destinar a nous usos, com podrien ser serveis de l’administració o espais d’ús comunitari. Tots dos edificis, juntament amb el de la parròquia de la Mare de Déu de les Neus, constituiran una nova plaça des de la qual hi haurà l’accés principal al futur CAP.

Serveis socials i atenció a la dona
Es tracta d’un edifici de planta baixa més quatre en alçada i soterrani que s’aixeca sobre un solar de 1.002 m2 i disposarà d’una superfície construïda de 5.230 m2. Aquí s’hi distribuiran els diversos serveis d’atenció continuada i primària, pediatria, salut mental, odontologia i atenció a la dona. A més, d’una àrea de treball social, les consultes polivalents per a especialistes, l’àrea administrativa de servei a l’usuari i totes les dependències destinades al personal laboral, despatxos i zones de treball i formació. Atenció primària compte amb 26 consultes de medicina general per a metges, infermeres i residents; pediatria, amb vuit consultes de medicina i infermeria; i, l’àrea d’atenció a la dona tindrà quatre consultes pròpies. El departament de salut mental, situat a la tercera planta, donarà atenció a adults, joves i infants.

 

    

 

Pel que fa a l’àrea d’atenció a les drogodependències, el nou centre mèdic acollirà el programa de reducció de danys que disposarà de despatxos de treball i visites, sanitaris amb dutxes, consigna i magatzem a la planta soterrani. Mentre que a la planta baixa hi haurà la recepció amb una entrada independent pel costat de l’Avinguda Manuel Fernández Márquez i tots els serveis pels usuaris, sala caliu on s’ofereixen esmorzars i berenars, rebost, sanitaris, sala de cures i infermeria, zona per a fumadors i l’espai de venopunció que compta amb l’atenció i supervisió del personal sanitari. Compartint planta, però, amb entrada diferenciada pel carrer Mar del cantó Barcelona s’hi traslladarà el servei de dispensació de metadona que ja dóna servei a l’actual CAP.

Imatges projecte: Servei Català de la Salut (CatSalut)

Consorci del barri de la Mina