Les revetlles de sant Joan i sant Pere han donat el tret de sortida a l’estiu. Ara, un cop passades aquestes nits festives de gresca, foc i petards, toca posar seny, reforçar el civisme i treballar per a la convivència. Aquest és l’objectiu de la campanya que posa en marxa el servei del Consorci que dóna suport i fa assessorament i mediació a les comunitats de veïns i veïnes del barri de la Mina.
.
En aquesta ocasió la campanya se centra en la nova zona residencial creada entre l’avinguda Manuel Fernández Márquez i el carrer Ramon Llull, on hi ha quatre de les set promocions de pisos de protecció oficial aixecades pel Consorci. D’aquestes quatre, tres s’han anat habitant des del mes de gener de 2013, fins a ocupar actualment un total de 119 pisos, repartits en 10 comunitats d’escala que han constituït els seus òrgans de decisió. És, precisament, comptant amb la col•laboració dels veïns que han assumit la representació de les seves comunitats que s’ha preparat la campanya i es posa en marxa. De cara al mes de setembre vinent una campanya similar es podria adreçar a les quatre promocions de pisos restants, situades al llarg de la rambla i que aquests dies estan rebent a les noves famílies que s’hi instal•len. L’equip de suport a les comunitats entén que cal aprofitar que aquestes es troben a l’inici de la seva trajectòria per assentar unes bones bases de convivència i respecte. Totes elles han adoptat el seu propi reglament de règim intern, que estableix com regular els temes de la neteja comunitària, el respecte al descans, la cura i el manteniment dels espais comuns i del mobiliari de la comunitat, i el tancament de la porta d’entrada a l’escala.
Corresponsabilitat, mediació i prevenció
La campanya duu el lema “Per una bona convivència al carrer i a les comunitats de veïns: CONVIVÈNCIA: COSA DE TOTS” i, justament, busca la corresponsabilitat veïnal en la cura de l’espai comú que tothom comparteix amb els membres de la seva comunitat d’escala. La iniciativa sorgeix arran de l’experiència de l’estiu passat, on es van produir alguns incidents que van provocar molèsties als veïns de la zona. Es va tractar, principalment, de grups de persones que fins a la matinada es concentraven al voltant dels edificis d’habitatges provocant molèsties pels sorolls, la música que feien sonar i les deixalles que deixaven escampades pel carrer. La intenció, aquest estiu, és incidir en els hàbits quotidians que repercuteixen en la relació entre el carrer i les comunitats, amb l’objectiu de prevenir situacions desagradables que es produeixen al carrer, però, que acaben afectant al veïnat. Es tracta de fer possible i facilitar el diàleg entre els veïns i les persones que fan ús de l’espai públic de la zona, per tal de prevenir i corregir situacions de conflicte, comptant amb el suport per a la mediació comunitària de l’equip d’escales i el compromís de totes les parts.
És aquí on el servei de suport es posa a disposició dels veïns per trobar la millor solució a cada cas. La campanya preveu un treball de detecció i seguiment, que va reforçada per un seguit de cartells i díptics informatius que llancen diversos missatges i crides per vetllar per la convivència. Prèviament, al llançament de la campanya els representants de les diverses comunitats, van mantenir una reunió amb l’inspector en cap de la Policia local de Sant Adrià, Tomàs Gil, a qui van exposar les situacions conflictives més habituals i es van estudiar i consensuar els protocols a seguir si es dóna el cas. La trobada també va servir per aclarir el repartiment de competències entre el cos de Mossos d’Esquadra i la Policia Local. Aquesta, que únicament té competències dins el terme de Sant Adrià, es fa càrrec de les infraccions a les ordenances municipals que regulen, àmbits de convivència i civisme, a més, del trànsit de vehicles dins els carrers de la ciutat. La resta de delictes i fets penals, recollits al codi penal són competència dels Mossos d’Esquadra. Sempre és una bona opció trucar al telèfon 112, servei que s’encarrega de fer la derivació d’acord a la naturalesa de l’emergència. En aquesta reunió, Tomàs Gil va aprofitar per presentar les novetats de la nova ordenança municipal que va entrar en vigor el passat dia 30 d’abril, per regular el respecte de l’espai públic i fomentar el bon veïnatge. Va oferir el número de telèfon, 93 381 55 55, per facilitar el contacte de la ciutadania amb la seva policia i va encoratjar tothom a presentar davant l’Ajuntament les queixes que puguin sorgir, ja sigui via trucada o instància. Finalment, es va acordar fer una segona reunió de valoració el proper mes d’octubre vinent.
Consorci del barri de la Mina