El simulacre ens posa en una situació de la manera més real possible, sense que ho arribi a ser. Però, ens permet experimentar les nostres pròpies sensacions i reaccions, perquè quan ens trobem per primer cop en aquella situació real, d’alguna manera no sigui ben bé la primera vegada i puguem actuar amb més precisió. Això que sembla un embolic, és una eina molt útil també quan ens preparem per a una entrevista de treball.
.
Els nervis ens poden jugar una mala passada per la inexperiència i el desconeixement del procediment, si podem familiaritzar-nos-hi, per endavant, tot això que tenim de guanyat. Aquest ha estat l’objectiu del Taller d’imatge personal organitzat pels tècnics educadors del Projecte Accés de la Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci, i que ha comptat amb la col•laboració del departament de recursos humans de l’empresa MATTEL, que va dirigir una de les sessions del taller, la dedicada a conèixer en profunditat totes les fases d’un procés de selecció des del punt de vista de l’equip que fa la tria. El taller va tenir una durada d’una setmana, deu hores en total, i es va plantejar amb activitats interactives i molt dinamitzades per buscar sempre la màxima participació dels assistents. Així, doncs, a aquests se’ls va demanar que un dels dies vinguessin vestits, arreglats i preparats com si es presentessis a una entrevista de feina. A partir d’aquí, es va fer un treball personalitzat sobre la imatge personal de cadascú, van rebre consells i es van aclarir dubtes per resoldre qüestions com: si cal o no explicar experiències prèvies de treball en l’economia submergida, com abordar la resposta a una pregunta de caire personal o presentar experiències laborals anteriors no satisfactòries.
Controlar cada pas
En la preparació de les entrevistes, cal tenir en compte tot el procés, des que s’inicia en el moment que l’empresa contacta amb el possible candidat o candidata, fins que la persona que dirigeix l’entrevista fa una valoració de l’aspirat a aconseguir un lloc de treball. Un capítol important és el del llenguatge no verbal. Els missatges que podem enviar al nostre entrevistador amb les expressions del rostre i els moviments del cos, les mans, les cames, la posició que adoptem al seure a la cadira... Del llenguatge corporal no sempre en som conscients i per això consta dominar-lo. Aquest taller forma part de tot un pla de formació al que Accés hi donarà continuïtat, fent coincidir futures edicions d’aquest, amb els moments de l’any en que al mercat laboral hi ha més possibilitats de contractació, que és quan s’obren més processos de selecció. Ara, mateix, hi ha previstos dos tallers més un al mes de maig i una altre per al novembre.