Us passem la "pel·lícula" del que ha estat la celebració festiva, commemorativa i reivindicativa del dia Internacional del Poble Gitano. Se celebra cada 8 d'abril, des de l'any 1971, perquè aquell dia amb motiu del primer congrés internacional del poble gitano, celebrat a la ciutat de Londres, es van aprovar la bandera, l'himne i el romanó com a llengua oficial de tots els gitanos i gitanes del món.
.
La celebració té un moment d'especial simbolisme amb la cerimònia del riu. Les dones llancen pètals de flors com a símbol de llibertat i de l'èxode del seu poble al llarg de més de 1.000 anys i els homes deixen anar llànties enceses en memòria de les víctimes que van patir i pateixen les conseqüències de l'odi i els atacs xenòfobs i racistes. I, en especial del mig milió de gitanos assassinats durant la segona guerra mundial pel règim nazi.
Un tramvia especial, organitzat pel TRAMbesòs, ha recollit a Badalona i Sant Adrià de Besòs tothom que anava a l'acte institucional del Parlament de Catalunya a la Ciutadella. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, els ha rebut i recordat que eren a la casa de tot el poble català, que també inclou al poble gitano perquè aquest és a Catalunya des del segle XV. L'acte ha començat amb la interpretació, per part de Joan Clota "El nen", d'una cançó que precisament repassa la història de repressió i estigmatització dels gitanos a l'estat espanyol. A continuació han intervingut dos joves del barri de la Mina, Susana Martínez, economista, i José Antonio Moreno, politòleg, tots dos universitaris brillants, que han reivindicat el seu dret i el de la seva gent a ser tractats amb el mateix respecte, consideració i oportunitats que qualsevol altre ciutadà d'aquest país. L'acte va concloure amb la interpretació a càrrec de Pedro Heredia i Raúl Moreno de l'himne internacional gitano, el Gelem Gelem. Els seus versos estan inspirats en el patiment dels gitanos que van ser perseguits i reclosos en els camps de concentració nazis. Hi han assistit representants de les comunitats paquistanesa i xinesa, amb les que les associacions gitanes de Catalunya hi tenen relacions de col·laboració i germanor.
I, des d'allà, amb el mateix tramvia, que per a l'ocasió lluïa la bandera gitana, cel blau, herba verda i la roda de carro vermella que simbolitza el caràcter itinerant i nòmada d'aquest poble, la gent ha arribat a la riba del riu Besòs, i s'ha congregat per fer les ofrenes dels pètal de flors i les llànties. Després hi ha hagut dinar de germanor a Sant Roc i per la tarda a Montjuïc s'han celebrat els actes del Consell municipal del Poble gitano, amb diverses actuacions de música i dansa.
"(Els gitanos) viuen a tots els països d'Europa, i han contribuït molt a la nostra cultura. Els gitanos són els veritables europeus! Tenim molt per aprendre dels gitanos. Són l'ànima d'Europa."
Günter Grass, escriptor, premi Nobel de literatura, 1999.
La Contra de La Vanguardia (pàg. 56), dimecres, 31 de març de 2004.