L’Ajuntament de Sant Adrià prepara el camí escolar de l’Escola Cascavell per inaugurar-lo el curs que ve. El projecte es troba ara en la seva fase inicial amb la recollida de dades per poder dibuixar després sobre un plànol els diversos recorreguts d’anada i tornada a l’escola que fan els alumnes. A partir d’aquí es definiran els itineraris de les formigues verdes i blanques que els acompanyaran cada dia.

 

 

.

 

 

Des de l’any 2013, cada nou curs el departament d’Educació de l’Ajuntament en col•laboració amb el d’urbanisme i la policia local ha posat en marxa un nou camí escolar al municipi. El primer va ser el de l’escola Pompeu Fabra, curs 2013-2014, aquest el de l’escola Catalunya, i el curs vinent li toca a l’escola Cascavell, on si fa no fa la meitat dels seus alumnes són veïns de la Mina i l’altra del barri del Besòs. El projecte, que està pensat sobretot per als nens i nenes de tercer a sisè de primària, es va presentar al claustre de mestres i el centre hi va donar el seu vist i plau. Segons la seva directora, l’Àngels Pérez, “ens ha semblat una iniciativa positiva que esperem que sigui en benefici dels nostres nens i nenes”. Aquest mes de gener cada alumne, els més petits de tercer i quart amb ajut de les seves famílies, dibuixa en un plànol el seu recorregut i responen a un qüestionari sobre com fan aquest camí. Si caminant, en bicicleta, transport públic, vehicle particular..., si es queden a menjador o no, qui és la persona que els acompanya tant a l’anada com a la tornada i l’estona que s’hi està. En un altre bloc de preguntes es parla del camí a l’escola, de com és, de quant es triga, de com els agradaria fer-lo, de quins avantatges té anar a peu, de les dificultats que pot tenir, i també se’ls demana sobre la seva predisposició a participar en el projecte. Ja que un cop engegat el camí escolar es constitueix una comissió de seguiment a cada centre formada per una representació de mestres i famílies.

  

Amb la col•laboració de tothom
Un cop es tenen els itineraris individuals, es posen sobre plànol i després es dibuixen els diversos traçats del camí escolar que tindran en compte els recorreguts més concorreguts i els més adequats en base a que discorrin sobre un entorn segur i agradable. Per això es revisen tots els passos de vianants, si cal es repinten, es posen o es treuen pilones, es repassa l’asfaltat, s’estudien les zones d’aparcament perquè no bloquegin la visibilitat dels infants, si es necessari es canvien els contenidors de lloc o s’avisa al departament de medi ambient perquè es cuidi de podar l’arbrat, es verifiquen totes les senyalitzacions i es fa un cop d’ull al mobiliari urbà per si cal canviar o posar algun banc més. El resultat és una ciutat més segura i transitable per als seus ciutadans més joves amb l’objectiu final de que puguin anar sols a l’escola, com una part més del seu creixement personal. D’aquí que també es demani la col•laboració dels comerços per on passa el camí, als quals se’ls designa com a “botiga amiga” després de signar un document de compromís, de manera que si sorgeix cap imprevist pel camí es pugui recorre a elles per resoldre’l. La comissió permanent de l’Ajuntament formada pels tècnics municipals dels diversos departaments, vetlla per al bon funcionament dels camins amb la col•laboració de les comissions de centres que s’encarreguen de fer arribar suggeriments de millora o possibles incidències, com pot ser l’inici d’unes obres que afectin algun punt del recorregut. D’aquí la importància de la implicació de les famílies que són les que diàriament fan el recorregut i poden detectar més ràpidament qualsevol anomalia.

Fotos i imatge: Ajuntament de Sant Adrià de Besòs

Consorci del barri de la Mina