Una nova convocatòria del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) destinada a persones que es trobaven a l’atur i eren perceptores de la renda mínima d’inserció, ha permès la incorporació de deu treballadors, sis homes i quatre dones de Sant Adrià, a la brigada de manteniment i neteja del Consorci.
.
Es tracta del programa Treball i Formació que, a més d’oferir un contracte laboral de sis mesos de durada i jornada complerta, preveu la formació en competències transversals que milloren la qualificació laboral dels beneficiaris.
El nou equip de la brigada es va posar a la feina a finals d’agost. Durant aquests mesos faran tasques diverses com ara pintar parets d’exteriors per eliminar guixades i grafits de les façanes dels edificis, netejar els carrers i places del barri, desembrossar els descampats de matolls i runa avocada il•legalment, i reparar i mantenir el mobiliari urbà de la Mina. Una experiència laboral orientada a ampliar la seva capacitació com a treballadors. Tots ells són usuaris de la Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci, que també es fa càrrec del programa de formació que s’hi inclou i que tindrà una durada de 30 hores, distribuïdes en dos mòduls. Un sobre competències lingüístiques on aprendran tècniques per adquirir seguretat i afrontar amb confiança les entrevistes de feina, i un altre per familiaritzar-se amb la prevenció de riscos laborals de cara a evitar possibles accidents quan es treballa.
Caràcter públic i interès social
La participació en el programa és incompatible amb la participació en qualsevol altra política activa d’ocupació subvencionada pel SOC, servei que depèn del departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat. Els fons per finançar la convocatòria els cobreix en un 50% el Fons Social Europeu (FSE) i l’altre 50% la Generalitat. I, la gestió (selecció, contractació i seguiment) es fa a través dels ajuntaments o, com en aquest cas, mitjançant institucions o entitats que la corporació local hagi delegat. El Pla de Transformació de la Mina que du a terme el Consorci, té en el seu Pla d’Actuació social el projecte de la Brigada de prevenció, conservació i manteniment de l’espai públic que casa perfectament amb els objectius i requisits de la convocatòria del SOC, que demana que els treballs que es contractin siguin de caràcter públic i responguin a un interès social. Tal com es preveu en les línies d’actuació del Pla de la Mina, relatives a l’Espai públic i civisme i la Formació i inserció sociaolaboral.
Al front de la brigada hi ha dos professionals del Consorci, que depenen de la seva Àrea Social, i que són els encarregats de dirigir l’equip de deu treballadors. Formar-los tècnicament amb l’objectiu que més endavant puguin aspirar a un lloc de treball similar, i fomentar entre ells els bons hàbits laborals, com la companyonia, saber actuar en equip, el respecte, l’adaptabilitat i l’esforç.