“La formació permanent per augmentar les pròpies competències laborals és la millor inversió que pot fer en aquests moments la persona que té per objectiu incorporar-se al món del treball”, tal com va subratllar, Gregorio Belmonte, vicepresident executiu del Consorci, amb motiu del lliurament de diplomes als 56 alumnes que han completat els mòduls formatius organitzats per la Xarxa de Serveis d’inserció sociolaboral del Consorci al llarg d’aquest primer semestre de l’any.

 

.

Fins a deu cursos diferents s’han impartit gràcies a la implicació directe dels tècnics de quatre dels serveis de la Xarxa, Apropa’t a la feina, Itineraris de dones, Club de feina i Accés, que han estat oberts al conjunt dels usuaris de la Xarxa. Un primer bloc de l’acció formativa se centra en el domini de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, des d’una perspectiva molt pràctica, directament adreçada a la recerca de feina. En aquest cas, la Xarxa compta amb la col•laboració dels dos Punts Òmnia que hi ha al barri, un gestionat pel Grupo Unión i l’altre pel Centre Cultural Gitano. Així, pot oferir formació teòrica i pràctica en l’ús de l’ordinador, la navegació per Internet i la informàtica, a més, dels monogràfics sobre pàgines web d’oferta laboral com són Feina Activa, Infojobs i Currantes.com.

Després d’assistir a aquests cursos les persones adquireixen major autonomia per fer recerca activa de feina, a més, d’habilitats imprescindibles per aspirar a incorporar-se al mercat de treball actual, que són objectius estratègics de la Xarxa. L’altre bloc formatiu és eminentment de capacitació laboral. Es tracta del curs de cambrera de pisos per treballar en el sector hoteler i del curs d’auxiliar de comerç i TPV (Terminal Punt de Venda –sistema informàtic o electrònic per gestionar el procés de venda d’un establiment-) per treballar en el sector del comerç. I aquí és on rau la gran importància que té la col•laboració de les empreses que faciliten períodes de pràctiques als alumnes.

 

El Consorci té signats convenis de col•laboració amb unes noranta empreses, gràcies als quals els alumnes tenen l’oportunitat d’adquirir una experiència de treball en un àmbit laboral real que completa la seva formació i alhora els ajuda a adquirir aptituds i habilitats socials necessàries en el món del treball, que van més enllà de la feina per si sola (relació amb els companys i el cap, treball en equip, gestió de possibles conflictes ...). En aquesta ocasió els participants d’aquests dos cursos han “treballat” a les botigues de roba de la companyia C&A, als supermercats dels grups DIA i Carrefour, i als hotels de les cadenes Catalònia i Melià. Pel que fa a la pròpia Xarxa d’inserció sociolaboral, el Consorci té signat un conveni amb la Generalitat de Catalunya per garantir el seu finançament fins l’any 2015. Així, el Servei d’Ocupació de Catalunya en fa el seguiment tècnic des de l’Oficina de Treball de Sant Adrià, el director de la qual, José Maria Heredia, va assistir a l’acte de lliurament de diplomes en representació de l’administració pública que posa a l’abast de la població de la Mina els recursos econòmics necessaris per poder desenvolupar accions com aquestes.

L’acte es va celebrar a l’Espai Cultural Font de la Mina davant una setantena d’assistents, entre familiars i amics dels diplomats, tècnics dels serveis de la Xarxa del Consorci, els formadors dels cursos, una representació de l’Ajuntament, i els representants d’algunes de les empreses que faciliten pràctiques i/o llocs de feina. Concretament, van ser-hi C&A, Clece, Fundació Privada Engrunes i ISS Facility Services SA, que van rebre un certificat de reconeixement a la seva tasca col•laboradora. Gregorio Belmonte va destacar la sensibilitat que demostren i la importància que tenen les col•laboracions de tota mena que arriben des del món empresarial, destacant, que “és especialment significativa en l’actual context de crisi econòmica, quan les empreses tenen moltes dificultats per assegurar el seu dia a dia”. I, va afegir que “la constància dels qui volen trobar una feina i les oportunitats que ens pot oferir l’empresa són clau per mantenir totes aquestes accions de lluita contra l’exclusió laboral i social”.

   

121 persones han trobat feina aquest 2013
Vet aquí els resultats d’aquest primer semestre del 2013, que comparats amb el mateix període de l’any passat són força positius, perquè tot i haver atès a menys persones, les xifres d’inserció laboral, pràctiques i formació pugen significativament. La Xarxa de serveis laborals del Consorci va atendre, el primer semestre de l’any passat, 936 persones, mentre que aquest 2013 han estat 921, de les quals 738 han participat en algun itinerari d’inserció. La xifra d’inserció laboral és de 121 persones, un 16,39%, que està molt per sobre dels 76 treballadors que van trobar feina el 2012. La inserció formativa, tant la que es fa directament des de la Xarxa com la que s’ha derivat a altres entitats formatives, ha estat de 135 persones (8,29%), mentre que el 2012 va ser de 86. Aquest any han fet pràctiques laborals en empreses 38 persones, en contrast amb les 15 de l’any passat.

Per això, no tothom va poder recollir personalment el seu diploma el dia de l’acte oficial de lliurament, tot i haver completat amb èxit el curs o cursos de formació que ha fet. N’hi va haver més d’un i una que van tenir l’exempció perfecte: havien trobat feina i aquell dia estaven treballant. L’acte, celebrat el passat 16 de juliol, també és un reconeixement a totes les persones que fan l’esforç de seguir processos d’inserció per augmentar les seves competències laborals i obrir-se a noves oportunitats. A l’equip de professionals que treballa al front dels diversos serveis que integren la Xarxa d’inserció sociolaboral, perquè dia a dia estan innovant i reinventant estratègies de treball amb els usuaris, cercant nous recursos i buscant la complicitat de les empreses, que són la baula final de la cadena que porta a la inserció laboral. A les entitats que col•laboren per poder donar els cursos i a les del tercer sector que gestionen els serveis laborals per compte del Consorci, com són, en aquest cas: Fundació Joia, Fundació Surt, Movid’a i Òptima.

 

Consorci del barri de la Mina