L’equip professional de Situa’t, servei prelaboral del Consorci del barri de la Mina per a persones amb problemes d’addiccions, seguint amb el seu programa de sortides mensuals de caràcter sociocultural, ha realitzat diferents sortides durant el 1er semestre de l’any 2012, visitant CosmoCaixa i nou Planetari 3D, visitant el centre de Barcelona el dia de Sant Jordi, el parc del Laberint d’Horta, l’exposició “Parlem de drogues” a la plaça de la Vila de Sant Adrià, i realitzant activitats dirigides cap als més petits durant la Setmana Cultural del barri de la Mina.

.

 



Gràcies a la col•laboració amb CosmoCaixa, el passat 15 de febrer, vam fer un recorregut pel museu visitant diversos espais. El primer espai que vam visitar va ser “La sala de la matèria”, amb diversos experiments sobre l'evolució de la matèria, a continuació vam visitar “El bosc inundat”, que reprodueix un bosc amazònic, després vam passar a veure “El mur geològic”, que mostra diverses estructures geològiques, a continuació vam gaudir de l’exposició “Dinosaures: tresors del desert del Gobi” on vam poder conèixer els orígens d'aquests éssers gegantins i finalment vam poder gaudir d’una nova programació i immergir-nos en ambients sorprenents i descobrir l’Univers com mai no l’havíem vist en el Nou Planetari 3D.

Durant el mes d’abril vam aprofitar per realitzar una sortida cultural al centre de Barcelona, ja que el dia 23 d’abril va ser la diada de Sant Jordi. Durant la diada, a tot Barcelona, i sobretot a La Rambla que és on l'esdeveniment va arribar a la seva màxima expressió, vam poder observar la  tradicional venda de llibres amb signatures dels autors i la venda de roses. També hi va haver-hi lectures de poemes o de fragments de llibres. Vam poder veure com estaven els mitjans de comunicació fen retransmissions en directe des dels punts més emblemàtics. Però sobre tot vam gaudir de l’ambient festiu que genera la diada i d’un dels dies més bonics de la ciutat de Barcelona.



Un altre de les sortides que vam realitzar va ser al Parc del Laberint d’Horta. Possiblement el parc més bell de Barcelona. Els seus jardins, la seva estructura i la seva arquitectura ens va donar la opció per perdre’ns, reflexionar i poder relaxar-nos. Vam poder observar una gran varietat d'arbres. Vam poder veure alzines eucaliptus i arboços entre molts altres. Destaca el grup d'agapants la denominada flor de l'amor, que amb la seva floració blava omple de color el Jardí Romàntic. Les camèlies posen el color al Jardí Domèstic i els ciclàmens vermells donen la nota de color a l'entrada del parc.

A banda del famós laberint, el parc conté altres petites delícies que vam poder visitar. Hi vam trobar els jardins dels Boixos, que mostren l'art Topiari (que forma figures); el Domèstic, que conté una plantació de camèlies; el de les Molses; el Petit Laberint; o el Romàntic, que significativament tanca el seu recinte amb un fals cementiri. Destaca també el canal romàntic, al final del qual hi vam contemplar l'Illa de l'Amor.

Durant el mes de maig vam visitar l’exposició organitzada per l’Obra Social “la Caixa” en col•laboració amb l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs i la Generalitat de Catalunya “Parlem de drogues”.  Amb aquesta activitat educativa el que vam voler és, reflexionar sobre com afecten les drogues al cervell, als òrgans i a la nostra conducta. Com es torna una persona addicta? Estem realment informats/des dels efectes de les drogues? A través d’informació objectiva i d’atractius mòduls interactius, la mostra ens va descobrir els efectes que genera el consum de drogues sobre el cervell i sobre la conducta. Els objectius de l’exposició van ser prevenir el consum de drogues i proporcionar recursos per abordar el tema des d’un enfocament científic, afavorint elements de judici que permeti a les persones prendre decisions responsables en favor de la salut, promoure una consciència social sobre els efectes nocius de les drogues que faciliti un augment de la percepció de risc, facilitar els recursos d’informació i orientació, desenvolupar les habilitats i competències personals per rebutjar el consum de drogues i oferir eines a les persones perquè puguin adoptar una actitud crítica i responsable sobre les drogues.



L’última activitat va ser programada per la Setmana Cultural del barri de la Mina. Es va proposar als participants que treballessin amb materials reciclats com les càpsules de nespresso que facilitessin la cohesió del grup i la motivació per innovar,fent arracades, anells, clauers i penjolls amb aquestes càpsules de cafè.

Amb totes aquestes sortides socioculturals i educatives es treballen les competències d’autonomia i independència personal que més endavant els poden ajudar a integrar-se en el món laboral i social. Un altre objectiu que es vol aconseguir amb aquestes tipus d’activitats es motivar i apropar a la persona a què obri noves perspectives de relació i coneixement en diversos àmbits de la vida i que els ajudi a trencar l’aïllament psicosocial en que moltes d’aquestes persones es troben. Els participants valoren positivament aquestes accions atès que estan poc avesats a realitzar activitats fora del seu entorn habitual.

 

Las activitats realitzades fora del barri han permès una immersió en la realitat social, facilitant uns coneixe¬ments i intercanvis directes i pràctics “in situ” de l’entorn i dels recursos per a la seva integració sociolaboral. A més a més del contingut específic de la visita, es treballen temes de motivació, així com coneixements de l’entorn urbà, transports públics, i altres. Pel mes de setembre està programada la navegació amb el pailebot Santa Eulàlia.

Consorci del barri de la Mina