Bones noticies en temps de crisi són doblement bones. Vuit noies del barri han aconseguit feina de dependentes en una cadena de botigues de roba de moda. Van ser deu les candidates i vuit d’elles han convençut l’empresa de que poden ser valuoses dins els seus equips de treball. Aquest és el resultat del programa Forma i Contracta del Servei Català d’Ocupació (SOC), que la Fundació SURT ha promogut al barri de la Mina, a través d’Itineraris d’inserció de dones, un dels serveis de la Xarxa de d’inserció sociolaboral del Consorci.

.

 

Es tracta de la segona edició d’aquest programa que es fa a la Mina. Consta d’un període de formació i d’un de pràctiques a l’empresa que dura un mes. Al final del qual, tot i que el contracte entre les parts deixa clar que no hi ha obligatorietat de contractar, si les candidates demostren bones competències laborals poden accedir a un lloc de treball. En aquest procés hi participen diversos serveis de la Xarxa laboral del Consorci. A més d’Itineraris de dones, la resta de serveis aporten altres candidats que compleixen amb el perfil de treballador que sol•licita l’empresa. En aquest cas: dones joves d’entre 18 i 29 anys, amb bona presència per poder atendre al públic i que al final de la formació hauran de demostrar una bona capacitació transversal. Això vol dir, a més dels requeriments tècnics propis de la feina de dependentes, tenir una bona predisposició per al treball, una actitud positiva i col•laboradora que ajudi al treball en equip i a la bona comunicació amb el grup laboral, un saber estar, motivació, i responsabilitat per fer bé la feina i seguir el compliment de les normes de l’empresa. És per això que Itineraris de dones, que s’ha fet càrrec de la formació ha posat l’accent en tots aquests aspectes del comportament i l’actitud del treballadora en el lloc de treball i que també són aplicables en el dia a dia de la persona.

Treball en xarxa i informació on line
Les pràctiques s’han fet entre el 31 de maig i el 28 de juny a diverses botigues que el grup té a Barcelona. En total han estat 126 hores, en jornades laborals de 6 hores al dia, en una franja horària de 8 del matí a 10 de la nit de dimarts a dissabte. Itineraris de dones s’ha fet càrrec també del seguiment i avaluació al llarg de tot el mes de pràctiques, establint un sistema de tutoria personalitzat que ha inclòs l’acompanyament inicial, una visita al lloc de feina de cadascuna de les candidates durant les pràctiques, la comunicació telefònica oberta  durant tot el període tant amb els responsables de els botigues com amb les noies i la participació en l’avaluació final conjuntament amb l’empresa.

A l’inici de la convocatòria del programa hi va haver cinquanta persones interessades. D’aquestes, Itineraris de dones en va preseleccionar vint, de les quals l’empresa en va seleccionar i becar deu que han completat tot el procés de formació i les pràctiques laborals. El resultat final són aquests vuit contractes formalitzats: set d’indefinits i un per obra i servei. Paral•lelament, la convocatòria del programa Forma i Contracta ha suposat la incorporació de nous usuaris al conjunt de la Xarxa laboral del Consorci, per tots aquells casos que no hi eren anteriorment i que no venien derivats d'altres serveis de la Xarxa. Aquests nous usuaris han entrat a formar part de la xarxa Xaloc que la Diputació de Barcelona posa a l’abast dels serveis locals d’ocupació i, que ha gestionat el SIOL com a porta d’entrada que és de la Xarxa laboral del Consorci. Aquesta metodologia de treball on line, a la que estan connectats tots els serveis, ha demostrat ser una eina molt útil a l’hora de fer el seguiment dels expedients de totes les persones que utilitzen, en aquest cas, els serveis del Consorci dedicats a la formació, capacitació i recerca de feina. Actualment, hi ha 700 usuaris en actiu al barri de la Mina i, des de l’any 2008, data en que es va posar en funcionament la xarxa Xaloc, han estat gairebé 2.000 persones les que se n’han beneficiat. La informació que s’hi recull també inclou la que fa referència a les empreses col•laboradores, que han signat conveni amb el Consorci de la Mina per facilitar la seva borsa de treball (ofertes de feina) i pràctiques; actualment, n'hi ha una seixantena, que majorment són dels sectors serveis, grans superficies comercials i construcció.

Consorci del barri de la Mina