Atenció ciutadana

Atenció presencial sense necessitat de cita prèvia:
De dilluns a dijous de 08:30h a 14:00h i divendres de 08:30h a 13:30h
Telèfon de contacte: 934620020
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

L’educació pel civisme és una de les claus de volta per aconseguir l’objectiu de millorar la convivència al barri i la tasca principal de l’equip d’agents cívics del Consorci de la Mina, que aquests dies duen a terme una campanya centrada en eliminar la presència i la brutícia que suposen els excrements de gos als carrers del barri, amb el conseqüent perill per a la salut pública.

.

 

 

El problema està localitzat especialment, a les aceres i passeig central de la Rambla, els carrers del Mar i Mart, i les zones al voltant dels solars que hi ha a l’avinguda Manuel Fernández Márquez i els carrers Ramon Llull, Rosalia de Castro i Ernest Lluch, d’acord amb el plànol d’incidències que s’elabora periòdicament des d’aquest servei. Així doncs, tot i observar-se una millora significativa del comportament d’alguns propietaris d’animals que sempre surten a passejar-los preparats amb bosses de plàstic per recollir les caques, encara hi ha una part d’aquest col•lectiu que sembla considerar els carrers del barri un gran pipican a la seva disposició.

  

Assumir responsabilitats
La campanya es va iniciar a finals del mes d’abril amb la col•locació de cartells als diversos punts informatius del barri, al•lusius als controls, atencions i cura que requereixen aquests animals de companyia. Tal com són el cens a l’ajuntament i la identificació mitjançant la col•locació d’un petit xip sota la pell del gos, sense oblidar la seva salut amb les visites periòdiques al veterinari i la seva educació perquè puguin conviure amb normalitat en el seu entorn habitual. El lema de la campanya Tots dos fem un bon equip, fa referència al sentit de la responsabilitat dels propietaris de gossos i al vincle d’amistat i companyia que s’ha d’establir entre aquests i els seus animals.

Durant el mes de maig la campanya canvia de format i es dirigeix directament a les persones que passegen el gos pel carrer. L’agent cívic se’ls atansa per saludar-los i lliurar-los un croquis dels carrers de la Mina on està localitzat el pipican que hi ha habilitat al carrer de les Estrelles, en un extrem del barri pel costat on passa la via del tren. Es tracta d’un solar de forma triangular on els gossos, a més, poden fer exercici sense anar lligats, hi ha instal•lat un banc per seure i papereres per llençar els excrements que cal recollir. Periòdicament la brigada de l’ajuntament passa a netejar la zona. Pel fet de que el pipican es troba en un extrem del barri es convida als propietaris de l’altre costat, que no en fan ús, a que s’assegurin de recollir els excrements de les aceres i carrers.

  

Defensa dels drets dels animals
I, finalment, en col•laboració amb l’Associació de Defensa dels Drets dels Animals (ADDA), la campanya entrarà en una fase dedicada a la divulgació i sensibilització en favor del respecte i la defensa dels animals. L’equip d’agents cívics del Consorci instal•larà un punt d’informació itinerant que recorrerà el barri per apropar al ciutadà les moltes i diverses situacions de patiment que afecten als animals, tal com la cria, caça i tràfic d’animals per utilitzar-ne la pell o altres parts, la captivitat i explotació en circs i zoos, l’abandonament, els espectacles amb tortura i maltracte, l’experimentació, la cria intensiva en grans naus mecanitzades o el transport d’animals en condicions vergonyoses.

L’actuació contra els excrements dels gossos, forma part d’una campanya més amplia dedicada a l’educació en el civisme organitzada per l’Àrea d’Espai Públic i Civisme del Consorci del barri de la Mina, que s’ha desenvolupat al llarg de l’any 2010 fins el mes de maig de 2011. La campanya ha tingut tres actuacions ben diferenciades per abordar de manera molt concreta diverses problemàtiques de convivència veïnal i civisme. Primer, el problema que representen els sorolls a la via pública. Després, el problema dels cotxes mal aparcats, en doble fila i abandonats, així com les infraccions a l’hora de circular en contra direcció o no respectant els passos de vianants, en aquest moment de la campanya es va incloure un treball de formació i educació vial que es va fer amb els alumnes de l’Escola Mediterrània en col•laboració amb la Policia Local de Sant Adrià de Besòs. I, finalment, el problema de la salubritat pública centrada en combatre la brutícia dels carrers a causa de les deixalles mal llençades, acumulades al voltant dels contenidors de recollida d’escombraries, o als patis interiors o terrats dels edificis, així com els mobles vells a la via pública. És en aquesta darrera fase de la campanya, que el problema de les caques de gos als carrers ha merescut un capítol a part, amb una actuació molt directa dirigida als propietaris perquè les recullin i les llencin a les papereres.

Consorci del barri de la Mina