Com a molt positiva i gens protocol•lària ha estat qualificada la visita que, la directora general d’Acció cívica i comunitària del Govern, Violant Cervera, va fer al Casal Cívic de la Mina el passat dia 12 d’abril. Cervera va reunir-se amb els responsables de la majoria de serveis i entitats que diàriament fan ús d’aquest Casal de la Generalitat per interessar-se en profunditat per les seves activitats, els projectes que duen a terme, les dificultats del dia a dia i els resultats dels seus esforços.

.

 

 

Alhora que els va voler transmetre la voluntat del Departament de Benestar social i família, del qual en depèn la seva direcció general i a qui correspon la gestió dels casals cívics de tot el país, de donar-los suport des de l’Administració en la seva tasca de cohesionar i millorar socialment les comunitats a les quals donen servei. La visita al Casal cívic de la Mina té especial significació per a la directora general, ja que, Violant Cervera és una de les tres persones designades pel conseller, Josep Lluís Cleries, per representar el departament en la comissió executiva del Consorci del barri de la Mina. Així, la directora general participarà directament en la gestió del Pla de Transformació, el qual integra alguns dels serveis amb els quals es va reunir. Cervera va venir acompanyada dels caps de servei, Francesc Molina (Suport tècnic i informació) i Albert Ferrer (Desenvolupament i cooperació social), així com la cap d’àrea de Programació i activitats als equipaments, Mercè Toledano.

Educació en el lleure i formació laboral
El Casal cívic de la Mina acull una diversa activitat. Programes orientats a l’educació en el lleure d’infants i joves, com són el Casal infantil, que enguany celebra el seu 30è. aniversari al barri, i Espai Jove, servei del Consorci, als quals la directora va dedicar especial atenció, fent preguntes concretes per conèixer el moll de l’os dels projectes sobre els que es basa la seva tasca, així com el nombre d’infants i joves que atenen, les inèrcies que els dificulten la feina i els resultats que se’n van obtenint. El Casal Infantil ha fet aquest curs l’aposta de regularitzar l’assistència i el compromís dels nens i nenes que s’hi han inscrit i de les seves famílies, fixant les ràtios corresponents a cada grup d’edat, l’obligatorietat del pagament de les quotes mensuals i establint el contacte permanent amb les famílies; entenent que el procés educatiu no comença i acaba en l’infant, sinó que ha d’implicar també el seu entorn familiar. Pel que fa a Espai Jove, l’objectiu és promoure la iniciativa dels adolescents i joves, donant-los eines per organitzar les seves pròpies propostes de manera que adquireixin autonomia, responsabilitat i, obertura i relació amb d’altres joves de fora de la Mina, per contribuir al seu creixement personal i a la seva integració social. En tots dos casos es tracta de projectes que necessiten una gran inversió humana per assolir resultats a mig i llarg termini.

L’àmbit de la inserció sociolaboral ocupa un espai important dins les activitats que es fan al  Casal. Tres dels projectes del Consorci amb aquest objectiu, adreçats a distints col•lectius, hi estan ubicats. Es tracta d’Accés per a persones amb problemes de malalties mentals, Apropa’t a la Feina per a joves sense una formació completada ni experiència laboral i Itineraris de Dones que treballa per l’ocupabilitat laboral de les dones. Els professionals que hi estan al capdavant van coincidir amb la directora general en les especials dificultats que tenen aquestes persones en l’actual moment de crisi general, i que demana als seus projectes majors reptes, extremar l’enginy i optimitzar els recursos de que disposen. Gràcies als quals es poden presentar balanços positius, resultat d’una manera de treballar que, tal com es va explicar, s’adapta progressivament al ritme dels canvis de la situació del mercat de treball i que, cuida especialment, el seguiment de cada cas fins a la consolidació del lloc de feina i/o pràctiques, així com la relació amb les empreses amb les que s’estableix conveni de col•laboració. Paral•lelament a aquests serveis i, igualment, de cara a la formació i professionalització, s’imparteixen classes de mòduls formatius (cambrer/a, cuiner/a, cultura bàsica ...), llengua catalana, cursets (comerç, perruqueria, cuina, estampació, fusteria ...).

Associacionisme i atenció a les famílies i la comunitat
La representació de l’associacionisme del barri de la Mina en la vida del Casal cívic, recau en el Grup de Dones Iris que, en paraules del responsable de l’equipament, José Luis García, “elles són la columna vertebral del Casal, pel dinamisme que demostren, la seva capacitat de mobilització i la disponibilitat que tenen per participar i col•laborar en qualsevol de les activitats organitzades pels altres grups, sempre en benefici del conjunt del barri”. Com entitat de dones participen plenament en la xarxa d’associacions del barri i en les diverses manifestacions de la seva vida sociocultural (Dia de la dona, violència de gènere, carnestoltes, sant Jordi, drets dels infants ...). A elles, Violant Cervera, els va demanar sobre les seves inquietuds i visió sobre la transformació del barri, a més d’interessar-se per les seves activitats, entre les quals destaca la creació d’una coral l’any 2010. Per la seva banda, el servei del Consorci Creixem Junts, atén de dilluns a divendres a la planta baixa del Casal, famílies amb infants de 0 a 3 anys, en un espai de formació per a mares i pares pel que fa a la cura dels bebès, d’intercanvi d’experiències personals en la criança, la millora de la relació entre pares i fills, i de les condicions de la vida familiar en tots els seus àmbits.


Al marge de l’activitat dels diversos grups acollits a les dependències del Casal cívic, el seu responsable va presentar a la representant del departament, els detalls de la programació que s’organitza trimestralment adreçada al conjunt de la comunitat del barri, i que també s’ha hagut d’ajustar a les obligades retallades pressupostàries. Especial acceptació tenen els cursos de ball de saló, els tallers i les sortides, com les que organitza el programa Arrela’t per fomentar el coneixement social, cultural i geogràfic del país. A més, el Casal de la Mina ha exercit tradicionalment d’amfitrió d’actes i esdeveniments puntuals com, les Jornades tècniques de la Fundació b-TEC, el Congrés internacional de dones de barris en transformació o el sopar de la Setmana Cultural. Esdeveniments que, gracies a les millores del Pla de Transformació, en les darreres edicions s’han traslladat als nous equipaments del barri com la Zona Esportiva i l’Espai Cultural Font de la Mina.

Consorci del barri de la Mina