El Govern ha acordat, dimarts, 23 de novembre, prorrogar fins el 2015 el Pla de transformació del barri de La Mina. El Pla el va aprovar el 2002 el Consorci de la Mina, organisme integrat per la Generalitat, la Diputació de Barcelona i els Ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Barcelona. L’objectiu és impulsar la millora del barri a través d’actuacions socials, laborals, urbanístiques, d’habitatge i seguretat pública.

.

 

 

Inicialment s’havia previst que el Pla de Transformació s’hauria enllestit a finals d’aquest any. Però la necessitat d’ampliar algunes de les actuacions que s’havien programat ha obligat a prorrogar la vigència del Pla de Transformació fins el 31 de desembre de 2015.

 

Paral·lelament, el Govern també ha aprovat destinar 8,7 milions d’euros més durant aquests 5 anys per prosseguir amb la transformació del barri. Aquests diners els aportaran quatre Departaments:

• Política Territorial i Obres Públiques:  4 milions
• Treball:                                        1.989.359,74 euros
• Acció Social i Ciutadania:                 1.764.988,04 euros
• Medi Ambient i Habitatge:               1 milió

A banda d’aquesta aportació, les altres tres administracions consorciades hi destinaran 10,7 milions d’euros més. Globalment, doncs, el pressupost del Consorci de la Mina per continuar amb la transformació del barri en aquest quinquenni serà de 19,5 milions d’euros.

El Consorci del barri de la Mina celebrarà properament un Consell de Govern per aprovar la prorroga del Pla de Transformació fins el 2015, tal com ja es va preveure l’any 2006. En aquell moment es va aprovar modificar els estatuts del Consorci per ampliar la durada del Pla de Transformació. I, ara, gràcies, novament, a l’acord de les quatre administracions que el conformen s’ha aprovat el seu finançament. Està previst que properament també aprovin aquest acord de finançament la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona.

Actuacions que es duran a terme en els propers 5 anys:
El Pla d’Acció Social s’articula en els següents àmbits:
Desenvolupament econòmic i del treball on els programes s’orienten a oferir noves oportunitats de feina, mantenir els serveis de conciliació de la vida familiar i laboral, i tutelar els col•lectius més vulnerables a l’exclusió social. Insistir en la formació, capacitació i accés al mercat de treball, potenciar el comerç local dins el Pla de Dinamització Comercial i donar suport als emprenedors en la creació de negocis. Per contribuir amb tot plegat a la sortida de la crisi econòmica.

Pel que fa a la convivència i el civisme, i al suport social i educatiu, s’ha de seguir treballant per tenir un medi urbà sostenible incidint en l’educació i la prevenció de conflictes; així com el respecte a l’espai públic entés com espai de relació i expressió de la comunitat. Fomentant el dinamisme del teixit social i associatiu. Actuació que ha d’anar acompanyada del suport a les comunitats de veïns per a la seva organització i gestió el més autònoma possible.

Continuar amb el treball de desenvolupament comunitari i participatiu que s’ha fonamentat en la corresponsabilitat i el compromís general, especialment del teixit associatiu, econòmic i dels agents socials per tenir un barri millor on les persones que hi viuen se sentin part d’una comunitat i protagonistes d’aquesta transformació que ha de ser real i sostenible.

D’altra banda, les actuacions de la darrera fase de les obres del Pla de Transformació de la Mina es concreta en el lliurament dels pisos de protecció oficial a les famílies afectades per la transformació i la resta que es destinaran a les polítiques complementàries d’habitatge, i els treballs de rehabilitació dels edificis del barri. Així com, les obres de construcció de nous equipaments, entre ells una escola bressol i una residència per a la gent gran, per tal de donar resposta a les noves necessitats detectades en el procés de planificació participatiu del Pla de Transformació.

Consorci del barri de la Mina