A partir del visionat del programa “Eso no se pregunta, enfermedades mentales” de TeleMadrid, on persones que conviuen amb problemes de salut mental responen valentament a preguntes anònimes, els serveis Accés i Situa’t van treballar la qüestió de l’estigma, l’autoestigmatització i els prejudicis socials.
La salut mental és encara un tema tabú i mal comprès per la societat, que el programa "Eso no se pregunta" aborda obertament amb diversitat de testimonis pel que fa al gènere, edat i realitats sociolaborals. S’hi aborden temes com el moment de conèixer i acceptar el diagnòstic, la convivència amb el trastorn, el seu origen i possibles causes, la reacció i el tracte que es rep de l'entorn, la desmitificació de l’associació que es fa entre salut mental i agressivitat o el consum de drogues, la duresa d’algunes pràctiques exercides per part de les institucions sanitàries. Així com, preguntes sobre què preocupa més en el moment d'una crisi, si cal explicar o no que hi ha un trastorn de salut mental en una primera cita o en una entrevista de feina, si hi ha alguna cosa positiva, si el trastorn fa aquestes persones més genis o més artistes que a la resta, o que suposa l’accés al treball amb el certificat de discapacitat.
El programa madrileny -guardonat amb un Premi Ondas (2020)- , va ser el punt de partida per obrir una conversa amb el grup. Segons explica l’equip tècnic d’Accés, l’objectiu de l’activitat era poder treballar l’estigma i la sensibilització vers la salut mental. Així, es va obrir un debat participatiu i una reflexió per treballar la comunicació verbal i l’expressió emocional. Aquesta va donar lloc a compartir des del que representa conviure amb el trastorn mental, a disposar del certificat de discapacitat per accedir mercat laboral. Tot plegat va ser una activitat enriquidora que també va afavorir la cohesió grupal.
Accés treballa per la inserció sociolaboral de les persones condicionades per problemes de salut mental. El que fa és afavorir l’accés a un lloc de feina en igualtat d’oportunitats amb la resta de la població activa. Alhora que, sensibilitzar la societat i el teixit empresarial per afavorir la contractació, tant en l’ocupació ordinària com protegida. I Situa’t fa el mateix amb persones que han conviscut amb les addiccions.
Consorci del barri de la Mina