Fins dijous, 14 de desembre, podeu visitar a l’Espai Cultural Font de la Mina l’exposició audiovisual “Una Mina de Referents”. La mostra de fotografies i audiovisual que hi trobareu és la culminació del treball fet per Espai Jove -servei de dinamització juvenil del Consorci- al llarg del curs passat amb el grup de noies adolescents.

 

L‘objectiu, a través de dinàmiques, curtmetratges, tallers i jocs, ha estat reflexionar sobre la realitat de la dona gitana i fer despertar en les noies una mirada observadora en clau de gènere. Posant especial atenció en aquelles dones del seu entorn que els poden ser exemple, en un moment on tot està per definir, tant en l’àmbit personal, com social i professional. Repartides al llarg del curs es van abordar nou temàtiques: Entorn, Família, Amor, Salut, Creixement personal, Amistats, Treball, Diners i Oci. I d’aquests espais de reflexió compartida n’han sorgir debats profunds i argumentats, on les protagonistes han estat les noies, exposant punts de visió i d'opinió diferents, molt enriquidors, tant per elles mateixes com per l’equip educatiu que preparava les sessions i moderava els debats.

 

 

 

Tria d'una dona model de vida

En un segon moment del projecte cada una havia de triar una dona del seu entorn que li fos un referent, pensant en valors i eines per encarar el futur i el pas a l’adultesa. Per algunes sessions es va comptar amb la col·laboració del servei de Benestar emocional comunitari del CAP La Mina i d’una noia de la Mina que s’acaba de casar després d’acabar els seus estudis i estar treballant. Ella ha estat triada com a referent per una de les noies del grup, perquè també voldria formar-se abans de crear una família. Una altra noia va triar una de les forneres del barri, com a dona treballadora i emprenedora amb negoci propi, i d’altres van triar les seves mares, per ser el millor suport que tenen, dones treballadores i pal de paller de les seves famílies.

A estat una aventura intensa, que ha demanat un esforç extra a l’equip educatiu, i la implicació de les joves i les persones que han estat triades com a referents. El vídeo (click per veure el vídeo) que podeu veure a l’exposició, recull les respostes que cadascuna de les dones escollides ha donat a la pregunta de quin és el seu desig i consell per a la noia que l’havia triat com a referent de vida. Tothom ha coincidit en la importància de que estudiïn i es formin per tenir una professió, abans de casar-se i assumir càrregues familiars.

El projecte "Una Mina de Referents", el treball fet i les vivències que han donat lloc a l'exposició, va ser presentat per l'equip educatiu d'Espai Jove, dijous passat, a la sala Pinòs Miralles de l'Espai Cultural Font de la Mina (c/ Ponent, 21 · Sant Adrià de Besòs), en l'acte d'inauguració.  

Consorci del barri de la Mina