Enguany s’ha pogut fer presencialment el taller de videoentrevista que Adecco, empresa amb la que el Consorci té signat un conveni de col·laboració, ofereix a la Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral. Va dirigit a les persones que estan en algun dels serveis de la xara cercant feina o un canvi per millorar la seva situació laboral.

 

 

L’objectiu del taller que imparteix, Bibiana Pérez, consultora de selecció responsable de talent d’Adecco, és donar pautes perquè cadascú pugui enregistrar el seu vídeo de presentació per a una oferta de feina. Es tracta de familiaritzar-se amb les plataformes que sovint utilitzen les empreses per les videoentrevistes i conèixer les estratègies per preparar i abordar l’entrevista virtual. Es podria dir que ara mateix, l’entrevista telemàtica ha substituït la presencial en els processos de selecció de la majoria de companyies. Per aquestes suposa un estalvi de costos i la possibilitat de revisar-la. I per la persona que cerca feina, la pot preparar i enregistrar en un entorn conegut en el moment que li vagi més bé. En contrapartida es perd el tracte personal i, en el cas de la persona entrevistada, sovint, no domina el format i això causa neguit.

La formadora va explicar al grup com prepara i fer la videopresentació, que molts cops es fa en format entrevista, de manera que es pugui controlar millor el moment, per superar amb èxit l’avaluació. I com a coneixedora de la perspectiva de les empreses va compartir amb els participants en què es fixen les empreses quan en aquestes proves. Per això és important tenir cura de la imatge, encara que es faci a casa, cal donar una imatge professional. I, alhora de respondre les preguntes fer-ho amb tranquil·litat, amb un ritme pausat, però, no lent. També cal estar pendent del llenguatge no verbal. En aquesta formació es tractava de perdre pors i guanyar confiança davant la càmera.

 

 

 

Els va parlar de la importància de l’actitud, mostrar-se com una persona col·laboradora, capaç de treballar en equip i aportar un bon ambient al treball, és sovint un element clau en les decisions finals de les empreses, perquè la formació sempre es pot adquirir. Cal ser clar, positiu i assumir que ningú serveix per a tot. El que és important és l’autoconeixement i presentar-se amb seguretat. Al grup participant se li va proporcionar un enllaç a una videoentrevista de prova per poder practicar després del taller.

En total van participar-hi 15 persones de les que assisteixen als serveis de la Xarxa, acompanyades d’una representació de l’equip tècnic d’aquests serveis i de l’equip del servei de Prospecció d’empreses. Aquest s’encarrega de fer els contactes amb el món empresarial i establir relacions de col·laboració, ja siguin de formació con en aquest cas, per poder fer pràctiques o per accedir a la seva borsa de treball i els processos de selecció.

 

Consorci del barri dela Mina