Aquest any la Festa Major dedica un record especial a les víctimes de la COVID. Així, el pregó el faran les doctores Itziar Amilibia, del CAP La Mina, i Marta Morera, del CAP Dr. Barraquer. I, el dia del patró, dimecres, 8 de setembre, hi ha un concert d’homenatge i la descoberta d’una placa a cadascun dels dos CAPs de la ciutat en reconeixement al seu personal.
La participació del barri de la Mina a les festes compta també amb una exposició de la col·lecció local de la Biblioteca Font de la Mina, amb la mostra de documents relatius al barri, la seva gent i entitats que configuren el teixit social, i que es pot visitar fins el 15 de setembre. Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya -diumenge, 11 de setembre-, com cada any, l’Associació de Comerciants del barri de la Mina participarà a l’acte de l’ofrena floral davant el monument dedicat al president Lluís Companys, que es farà entre les 11 del matí i la una del migdia. Per la seva banda, el Club Petanca La Mina organitza el Torneig de Festa Major pel mateix diumenge dia 11, de nou del matí a vuit del vespre. Es farà a la seu de l’entitat, ubicada dins la Zona Esportiva La Mina, al carrer Arístides Maillol. I l’acte de lliurament de premis serà a partir de les nou.
Manuel Fernández Márquez
La Festa Major d’enguany dedica un espai a la memòria de Manuel Fernández Márquez. L’obrer de la construcció de la Central Tèrmica del Besòs, de 27 anys, que l’any 1973 va ser mort per les forces policials franquistes durant una vaga. Els treballadors demanaven 40 hores laborals per setmana, increment de sou, cobrar el salari integra en cas de malaltia i el dret de reunió a la fàbrica. Manuel Fernández Márquez, només feia tres mesos que s’havia instal·lat a Santa Coloma de Gramenet amb al seva dona i el seu fill de dos anys, procedent del Berguedà on havia treballat a les mines de Fígols, quan va ser víctima mortal de la repressió. La seva mort va desencadenar una onada de protestes a la que s’hi van afegir obrers i estudiants fins el Baix Llobregat. Dissabte, dia 4, s’inaugura una placa d’homenatge al carrer Eduard Maristany, davant l’estació de tren. Manuel Fernàndez Márquez té una avinguda dedicada al barri de la Mina i un carrer a Santa Coloma de Gramenet.
La Festa Major conviu amb les mesures COVID
D’ençà que l’any passat s’hagués de suspendre la Festa Major a causa de la pandèmia, enguany es recupera, malgrat ser encara en aquest context d’emergència sanitària. Per això, s’ha fet un esforç per organitzar unes festes de celebració, tot aplicant restriccions i mesures de contenció, amb espais alternatius oberts i que faciliten les distàncies de seguretat entre el públic. Però, que permetran gaudir de les festes de la ciutat i del seu programa d’actes. Espectacles i concerts de nit, celebració de la cultura popular amb la Trobada Gegantera, la Nit de Tronada amb els Diables, la Festa Castellera, Havaneres i Sardanes. Així com les matinals infantils i la Festa de les Aigües. Podeu consultar el programa.
Aquestes han de ser unes festes lliures d’agressions sexistes i per això, a més de fer una crida a la responsabilitat de tothom, s’instal·larà un Punt Lila a la zona d’aparcament de Marina Besòs, i es posa a disposició de persones afectades o testimonis dos telèfons: 697 872 042 (22h a 3h.) i 112/ 900 900 120 (24h.)
Molt bona Festa Major!