La línia número 1 dels tramvies de Barcelona no va ser la primera que es va inaugurar, el que va circular més anys va ser el 29, durant la guerra civil es van obrir cinc noves línies a la ciutat i entre els anys 1938 i 1946 la manca de subministrament elèctric va dificultar-ne el funcionament. Aquestes curiositats i la història del tramvia metropolità són al llibre ... 

 

Tramvies de Barcelona i Rodalies, 1872-2021 d’en Joan Termes i Roig, amant dels transports públics i membre del Consell Assessor del patrimoni històric de la fundació TMB, publicat el passat mes de març.

De tota aquesta història en són “filles” les tres línies de l’actual Trambesòs (T4, T5 i T6) que circulen pel barri de la Mina. Van ser inaugurades l’any 2004, en ple desenvolupament de la intervenció de regeneració urbana del Pla de Transformació (PTBM) que executa el Consorci. Especialment, la línia T6, va ser una de les apostes clares del PTBM per reforçar la seva intenció d’interconnectar el barri amb l’entorn i la ciutat de Barcelona, obrir-lo a la circulació més enllà de les barreres socials i físiques que havien aïllat el barri. La T6 travessa el barri per la Rambla de la Mina on hi té una parada -La Mina- i connecta les altres dues que circulen paral·leles entre elles. La T4 pel litoral, amb la parada Campus Diagonal-Besòs (anteriorment Can Llima), que va de l’estació de tren de Sant Adrià de Besòs a la Ciutadella. I, la T5 que també té parada al barri de la Mina, davant el parc del Besòs, i segueix el traçat interior entre el Gorg i Glòries, parada, on es retroben totes dues.

 

 

 

Passat i Futur de vies i catenàries

Molts anys han passat des dels primers tramvies de cavalls del 1872, substituïts al cap de pocs anys pels de vapor des del 1877, i, posteriorment, pels tramvies elèctrics a partir de 1899, amb la inauguració del tramvia de circumval·lació de la popular línia 29, d’on deriva l’expressió “fer més voltes que el 29”. Al llibre d’en Joan Termes s’hi recullen les històries dels tramvies per barris, les seves cotxeres repartides per tota la ciutat, els atalatjes i guarniments dels tramvies de cavalls, les figures del conductor i cobrador dels bitllets que van viure cap als anys 1880 el canvi de moneda, que va passar dels quarts, reals i diversos tipus de xavalla a la pesseta. El tramvia de vapor del litoral o de Badalona, fins arribar als elèctrics. I, el tramvies interurbans, com els de Montgat-Tiana i Mataró-Argentona.

Entre el 1971 i el 2004 no hi va haver tramvies a Barcelona. Trenta-tres anys sense vies ni catenàries, que van tornar amb la xarxa del Trambaix i el Trambesòs que actualment està en vies d’expansió. La connexió de totes dues per la Diagonal està aprovada, hi ha projectes d’ampliació per arribar a Santa Coloma de Gramenet i el World Trade Center, pel costat Besòs. I, per arribar fins a Gavà i Castelldefels, pel costat del Baix Llobregat, a més de la connexió de la T3 amb la T1 i T2 entre Esplugues i Sant Joan Despí, passant per Sant Just Desvern. Més tramvies del model Citadis 302 d’Alstom, que fou l’escollit entre diverses propostes, que en el futur aniran més enllà de l’àrea metropolitana.

Consorci del barri de la Mina