Comencen les obres d’una nova residència per estudiants que és previst pugui allotjar els primers hostes a l’inici del curs 2021-2022. Està ubicada a tocar del campus Diagonal-Besòs que la Universitat Politècnica (UPC) va inaugurar el setembre de 2016 a Sant Adrià de Besòs. Tindrà capacitat per a 383 persones, equipaments comuns d’estudi i esbarjo, i se servirà de sistemes d’energia sostenibles.

 

 

És obra de l'estudi d’arquitectura de Noemí Musquera i un projecte de l’empresa MiCampus Residencias que hi fa una inversió de 30 milions d’euros, i espera generar més de 250 llocs de feina. Es tracta d’un projecte que entrelliga diversos mòduls d’un edifici de manera que permet crear espais interiors i oberts amb lluminositat natural on s’hi instal·laran la piscina, el gimnàs, la terrassa i les zones comunes. La secció de major altura té 12 plantes, n’hi ha una de 9 i la més baixa és de 4 alçades. A les plantes subterrànies hi haurà l’aparcament. Pel que fa a les habitacions, són de fet, petits apartaments individuals que compten amb cuina pròpia. La companyia promotora vol oferir una alternativa assequible a l’oferta actual apostant per la millor relació qualitat i preu. El complex tindrà recepció 24h, un servei d’atenció mèdica en línia, i tecnologia Wifi 5G d’alta velocitat amb un sistema pioner en l’àmbit educatiu d’accés il·limitat a tota mena de dispositius d’acord a les noves modalitats d’ensenyament.

 

 

 

Eficiència energètica

Actualment es fan els treballs de fonamentació de l’edifici a la parcel·la cantonera que ocuparà entre l’avinguda Manuel Fernández Márquez i el carrer de l’Antiga carretera de la Mina. Per al sistema de calefacció, climatització i aigua calenta sanitària, la residència estarà connectada a la xarxa urbana de Districlima que opera des de Sant Adrià mateix. Es tracta d’un sistema integrat on s’utilitzen fonts d’energia a partir de residus urbans amb equips d’alt rendiment energètic que minimitzen el consum d’energia fòssil. Suposen una solució eficient, mediambientalment més sostenible (reducció dels gasos d’efecte hivernacle), respectuós amb l’entorn (disminució de sorolls i vibracions) i de menor impacte visual perquè no hi ha aparells d’aire condicionat a façanes i terrats, que en no expulsar aire calent a l’exterior es redueix la temperatura ambient en 1 o 2 graus.

 

 

 

La nova residència a tocar del litoral barceloní i situada molt a prop de la zona Fòrum de Barcelona, no només es dirigeix al col·lectiu universitari del campus Diagonal-Besòs de l’UPC, sinó que vol ser un referent en l’allotjament per a estudiants de tota l’àrea metropolitana de la capital catalana.

Consorci del barri de la Mina
Imatges: MiCampus